NOVO UPOZORENJE MOSKVE POSLE NAPADA NA KREMLJ: Odnosi Rusije i SAD na ivici ponora otvorenog oružanog sukoba
Foto: EPA/MIGUEL GUTIERREZ

reagovanje zamenika ministra spoljnih poslova rusije

NOVO UPOZORENJE MOSKVE POSLE NAPADA NA KREMLJ: Odnosi Rusije i SAD na ivici ponora otvorenog oružanog sukoba

Planeta -

Odnosi između Rusije i SAD su na ivici, Moskva radi na tome da ne padnu u ponor otvorenog oružanog sukoba, izjavio je zamenik ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov.

"Radimo na tome da odnosi sa Sjedinjenim Državama ne padnu u ambis otvorenog, oružanog sukoba. Već smo na ivici, na ivici ovog ponora", rekao je on na Prvom kanalu, prenosi RIA Novosti.

Uzdržanost, smiren ton i odgovorna priroda izjava Moskve šalju signal međunarodnoj zajednici da Rusija neće gurnuti odnose sa Sjedinjenim Državama u ponor otvorenog direktnog rata, već će učiniti sve da zaštiti svoj teritorijalni integritet i bezbednost svojih građana, upozorio je Rjabkov.

Mi smo bukvalno spremni da upotrebimo sva sredstva koja su nam na raspolaganju kako bismo osigurali da niko ne sme da ugrozi bezbednost zemlje, bezbednost predsednika i političkog rukovodstva“, naglasio je on.

Po njegovim rečima, za Moskvu je neobjašnjiv bes sa koijim SAD deluju protiv Rusije u trenutku kada treba da razmišljaju o sopstvenoj bezbednosti, a ne o tome šta se dešava na ratištima u Ukrajini i na teritoriji novih regiona Rusije, rekao je zamenik ministra spoljnih poslova.

"Razmišljati ne samo o tome kako još više konsolidovati‘ zapadni tabor na antiruskoj i antikineskoj platformi, već i voditi računa o hitnijim stvarima“, naglasio je Rjabkov, pozivajući Vašington da se urazumi.

Kremlj
foto: Shutterstock

Zamenik ministra spoljnih poslova pozvao je Vašington da se iz sopstvenog iskustva uveri da „njegovo sumanuto, ogromno, neprekidno pumpanje Ukrajine svakom vrstom pomoći – materijalnom, obaveštajnom, konsultantskom i bilo kojom drugom – ne daje rezultat kakav Vašington traži."

„Možda će tada početi proces neke vrste preispitivanja. Ali sve to produžava sukob. I ponavljam: nalazimo se na opasnoj tački“, zaključio je Rjabkov.

Ranije u četvrtak, portparol predsednika Dmitrij Peskov rekao je da Sjedinjene Države stoje iza ukrajinskog napada na rezidenciju ruskog predsednika Vladimira Putina u Kremlju. Istovremeno, on je pokušaje Ukrajine i Sjedinjenih Država da ovo negiraju nazvao smešnim. Predsednički sekretar za štampu je naglasio da odluke donosi Vašington, a Kijev ih sprovodi. Prema njegovim rečima, SAD moraju da shvate da je Moskva svesna da stoje iza akcija Ukrajine.

Predsednička administracija je u sredu saopštila da je Ukrajina pokušala da sa dva drona udari po rezidenciji Vladimira Putina u Kremlju. Vojske i specijalne službe uspele su da ih onesposobe uz pomoć radarskih sistema.

Prilikom pokušaja napada šef države nije povređen, njegov radni raspored nije promenjen.

Kremlj je napad na predsedničku rezidenciju ocenio kao teroristički napad i pokušaj ubistva. Naglasili su da Moskva zadržava pravo da preduzme uzvratne mere – gde i kada smatra da je prikladno.

(Kurir.rs/RIA Novosti)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track