KOVID JE I DALJE PRISUTAN: SZO proglasila kraj vanredne situacije, ali ne i kraj pandemije
Foto: Kurir.rs/T.S.

saopštenje

KOVID JE I DALJE PRISUTAN: SZO proglasila kraj vanredne situacije, ali ne i kraj pandemije

Planeta -

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) proglasila je kraj vanredne situacije ali ne i kraj pandemije korona virusa.

U saopštenjeu SZO se navodi:

„Generalni direktor SZO ima zadovoljstvo da prenese Izveštaj sa petnaestog sastanka Кomiteta za hitne slučajeve Međunarodnog zdravstvenog pravilnika (2005) (IHR) u vezi sa pandemijom bolesti korona virusa 2019 (COVID-19), održanog u četvrtak, 4. maja 2023.

Članovi Odbora su tokom sednice istakli trend smanjenja smrtnih slučajeva od COVID-19, smanjenje hospitalizacija i prijema u odeljenje intenzivne nege u vezi sa COVID-19, kao i visok nivo imuniteta stanovništva na SARS-CoV-2. Stav Кomiteta se mijenjao u poslednjih nekoliko mjeseci. Priznajući preostale neizvesnosti izazvane potencijalnom evolucijom SARS-CoV-2, oni su savetovali da je vreme za prelazak na dugoročno upravljanje pandemijom COVID-19.

Generalni direktor SZO se slaže sa savetima koje je Кomitet ponudio u vezi sa tekućom pandemijom COVID-19. On utvrđuje da je COVID-19 sada utvrđeno i tekuće zdravstveno pitanje koje više ne predstavlja vanrednu situaciju za javno zdravlje od međunarodnog značaja (PHEIC)“, navodi se u objavi SZO.

Komitet SZO za hitne slučajeve, podsetimo, proglasio je vanrednu situaciju zbog korona virusa na globalnom nivou pre više od tri godine, 30. januara 2020. godine. Status je pomogao u fokusiranju međunarodne pažnje na pretnju po zdravlje i jačanju saradnje na vakcinama i tretmanima.

- Ukidanje vanredne situacije je znak napretka koji je svet postigao na tom području, ali kovid-19 je i dalje prisutan iako više ne predstavlja vanrednu situaciju - navela je SZO.

Glavni direktor SZO izrazio je iskrenu zahvalnost predsedniku i članovima na njihovom angažmanu i savetima tokom poslednje tri godine.

Od korona virusa preminulo je više od 6,9 miliona ljudi.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track