UBICA DECENIJAMA HARA EVROPOM: Ubijene su najmanje 22 žene, policija iz 3 evropske zemlje traži pomoć u identifikaciji
Foto: Printscreen YT

Akcija "Identifikuj me"

UBICA DECENIJAMA HARA EVROPOM: Ubijene su najmanje 22 žene, policija iz 3 evropske zemlje traži pomoć u identifikaciji

Planeta -

Interpol je u sredu uputio apel javnosti da pomogne u identifikaciji tela 22 žene ubijene u Nemačkoj, Holandiji i Belgiji u razdoblju od nekoliko decenija i čiji identitet nikada nije utvrđen.

Interpol želi da reši te "zaboravljene slučaje" ubistava žena koja su se dogodila pre 10, 20, 30 pa čak i 40 godina te je pokrenuo operaciji naziva "Identifikuj me".

Radi se o tzv. "hladnim slučajevima" koji nisu razrešeni tri ili više godina, prenosi Sky news.

Potpuna lista ubijenih žena objavljena je na Interpolovoj veb stranici, a uključuje sve dostupne detalje o ženama, fotografije nekih predmeta koji su pronađeni uz tela poput nakita, odeće ili tetovaža.

Holandska forenzička detektivka Karina Van Lueven kaže kako je pronalaženje odgovora u ovakvim slučajevima veoma važno.

"Ako nemate ime, nemate ni priču. Tada ste samo broj. A niko nije samo broj", rekla je i dodala kako se čini da su sve preminule žene pronađene u Holandiji žrtve zločina, dok su neidentifikovani muškarci umrli i zbog raznih drugih razloga, prenosi Jutarnji list.

Najstariji slučaj datira iz oktobra 1976. kada je telo nepoznate žene pronađeno na parkingu uz auto-put u Holandiji, a najnoviji je iz avgusta 2019. i radi se o ženi čije je telo pronađeno u gradskom parku u Belgiji.

Nacionalne policije nisu identifikovale žrtve i zbog činjenice da te žene ne potiču iz zemalja u kojima su ubijene.

Za svaku od 22 žrtve objavljene su fotografije napravljene uz pomoć tehnologije rekonstrukcije lica i podaci o tome kada su tela pronađena, uz lične predmete pronađene kod žrtava.

"Ako se sećate prijateljice, članice porodice ili koleginice koje su iznenada nestale, molimo vas dobro pogledajte i kontaktirajte nacionalnu policiju putem obrasca ako imate bilo kakvu informaciju o nestalima", piše na stranici Interpola.

U tom delu Evrope granice su otvorene pa je lako prelaziti iz jedne zemlje u drugu. Sve veće globalne migracije, krijumčarenje ljudima i slično, dovelo je do toga da se sve češće prijavljuje nestanak ljudi izvan njihovih matičnih država, kazala je dr Susan Hitčin, koordinatorka Interpolove DNA jedinice.

Zbog toga je, kaže, identifikovanje tela puno teže, a žene su osim toga "značajno više pogođene rodno utemeljenim nasiljem, uključujući porodično nasilje, seksualne napade, krijumčarenje i slično".

"Ova akcija ima za cilj da vrati tim ženama njihova imena", dodala je ona, prenosi Hina.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track