U BRITANIJI ROĐENE BEBE SA TRI RODITELJA: Nova tehnika vantelesne oplodnje razvijena radi sprečavanja naslednih genetskih bolesti
Foto: Shutterstock

revolucionarno

U BRITANIJI ROĐENE BEBE SA TRI RODITELJA: Nova tehnika vantelesne oplodnje razvijena radi sprečavanja naslednih genetskih bolesti

Planeta -

Britanska agencija za plodnost potvrdila je danas rođenje prvih beba u Velikoj Britaniji koje su stvorene eksperimentalnom tehnikom kombinovanja DNK troje ljudi, u pokušaju da se spreči da deca naslede retke genetske bolesti, javlja Asošiejted pres.

Nacionalona uprava za ljudsku oplodnju i embriologiju saopštila je da je manje od pet beba rođeno na taj način u Ujedinjenom Kraljevstvu, ali nije navela više detalja da bi se zaštitio identitet porodica.

Pošto embrioni kombinuju spermu i jaje od bioloških roditelja sa sićušnim strukturama zvanim mitohondrije iz jajne ćelije donatora, beba kao i obično ima DNK od majke i oca, plus malu količinu genetskog materijala – oko 37 gena – od donatora

Proces je doveo do izraza „bebe sa tri roditelja“, iako više od 99,8% DNK kod beba potiče od majke i oca..

Velika Britanija je 2015. godine postala prva zemlja na svetu koja je usvojila zakon kojim se posebno regulišu metode za sprečavanje žena sa neispravnim mitohondrijama - izvorom energije u ćeliji - da prenesu defekte na svoje bebe.

Genetski defekti mogu rezultirati bolestima poput mišićne distrofije, epilepsije, srčanih problema i intelektualni nedostaci.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Shutterstock

Otprilike jedno od dvestotinak dece u Britaniji rađa se sa mitohondrijskim poremećajem.

Eksperimentalni tretman do sada je odobren za 32 pacijenta.

Za ženu sa neispravnim mitohondrijama, naučnici uzimaju genetski materijal iz njene jajne ćelije ili embriona, koji se zatim prenosi u donorsko jaje ili embrion koji još uvek ima zdrave mitohondrije, ali je uklonjen ostatak ključne DNK.

Oplođeni embrion se zatim prenosi u matericu majke.

"Lečenje doniranja mitohondrija nudi porodicama sa teškom naslednom mitohondrijskom bolešću mogućnost da dobiju zdravo dete", navodi se u današnjem saopštenju britanske uprave za ljudsku oplodnju i embriologiju.

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track