OPSADNO STANJE NA GRANICI SAD I MEKSIKA: Posle ukidanja Člana 42, hiljade ilegalnih imigranata pokušavaju da uđu u Ameriku!
Foto: AP/Fernando Llano, AP/Denis Poroy

JURIŠ

OPSADNO STANJE NA GRANICI SAD I MEKSIKA: Posle ukidanja Člana 42, hiljade ilegalnih imigranata pokušavaju da uđu u Ameriku!

Planeta -

Na granici između Sjedinjenih Država i Meksika vlada opsadno stanje nakon što je u četvrtak u ponoć prestao je da važi Član 42, koji je američkim pograničnim službama omogućavao da deportuju ilegalne imigrante po skraćenom postupku i pre nego što podnesu zahtev za azil!

granica, Meksiko, SAD
foto: AP/Fernando Llano

Naime, ovaj Član 42 uveden je za vreme Trampove vladavine, a nakon izbijanja pandemije koronavirusa, omogućavao je i proterivanje ilegalnih imigranata pod obrazloženjem da ugrožavaju javno zdravlje.

granica, Meksiko, SAD
foto: AP/Andres Leighton

Najgore tek dolazi

Kako prenosi BBC, samo u utorak se na južnoj granici SAD pojavilo više od 10.000 ilegalnih imigranata, koji žele da se dokopaju Amerike. Procenjuje se da je od 1. oktobra 2022. granicu između Meksika i Amerike, koja je dugačka 3.218 kilometara, prešlo čak 265.000 ilegalnih imigranata. To je rast od 134 odsto u odnosu na isti period 2021.

- Imamo više od 24.000 agenata i pripadnika snaga bezbednosti raspoređenih na granici kao i više od 1.000 koordinatora policije na granicama - rekao je zvaničnik koji nije želeo da mu se navedi ime.

granica, Meksiko, SAD
foto: AP/Fernando Llano, AP/Denis Poroy

Tu nije uračunato 1.500 vojnika koje će ministarstvo odbrane rasporediti na meksičkoj granici, kao pojačanje za 2.500 vojnika već prisutnih na tom mestu. Radi se o rekordnom broju službenika i resursa raspoređenih na granici da bi se pripremili za nekoliko teških nedelja koje se očekuju.

Grad El Paso u Teksasu već su okupirali imigranti koji su prešli granicu i koji žele da podnesu zahtev za azil.

- Nikada ranije nismo ovo videli. Imigranti spavaju na trotoarima u blizini crkve. Nešto mora da se promeni, a najgore tek dolazi. Mi kao društvo više ne možemo ovako - rekao je Oskar Lizer, gradonačelnik El Pasa.

granica, Meksiko, SAD
foto: AP/Fernando Llano

Novi propis

I sam predsednik Bajden je najavio da se očekuje da haos na granici potraje neko vreme pre nego što stupe na snagu nove mere. Bajdenova administracija je uvela novi propis prema kojem imigranti koji uđu u SAD ne ispunjavaju uslove za azil ako su prošli kroz druge zemlje, a nisu prvo u njima tražili azil ili nisu tražili legalne načine da uđu u Ameriku. Ovaj propis je juče stupio na snagu i trebalo bi da traje dve godine. Odnosi se na veliku većinu migranata koji nisu meksički državljani, a koji obično prolaze kroz više zemalja da bi došli do američke granice.

granica, Meksiko, SAD
foto: AP/Fernando Llano

Navala i sa severa

Porastao je broj migranata koji u SAD ulaze sa severa iz Kanade. U sektoru Svonton, koji obuhvata Vermont, Nju Hempšir i Njujork, od oktobra do danas broj ilegalnih imigranata je porastao za 846 odsto u odnosu na isti period 2021. Zanimljivo je da oko 70 odsto ilegalnih imigranata čine meksički državljani koji avionom dolaze u Kanadu, gde im ne treba viza i potom pokušavaju da se dokopaju Amerike.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track