"RUSIJI NISU SLOMILI KIČMU SANKCIJAMA" Šešelj: Nijedna država to ne bi podnela! Sudbina Ukrajine se lomi u bitkama za Bahmut
Foto: Kurir Televizija, AP, Screenshot Twitter

rat u ukrajini

"RUSIJI NISU SLOMILI KIČMU SANKCIJAMA" Šešelj: Nijedna država to ne bi podnela! Sudbina Ukrajine se lomi u bitkama za Bahmut

Planeta -

Sredstva Inicijative za bezbednosnu pomoć Ukrajine biće iskorišćena za kupovinu oružja, što će administraciji predsednika Džoa Bajdena omogućiti da kupuje oružje od industrije, a ne da ga izvlači iz američkih zaliha.

Bahmut, rov
foto: Printscreen

Isporuka oružja i sistema zavisi od njihove dostupnosti i vremenskog roka proizvodnje. Ukrajina očekuje isporuke, dok je ipak strpljiva za kontraofanzivu.

Čini se da borba za Bahmut, jedna od najkrvavijih bitaka u Ukrajini, ulazi u završnu fazu.

Ovaj čin, kako tvrde analitičari, biće brutalniji od svega što smo do sada videli.

A iako se poslednjih dana od ukrajinskih zvaničnika moglo čuti da je Ukrajina spremna za dugo očekivanu kontraofanzivu protiv Rusije, ipak predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je juče da im treba više vremena za pokretanje te operacije i da je vojsci potrebna pomoć koju je Zapad obećao.

Ukrajina
foto: Twitter/KyivIndependent, Twiter/YaremenkoInna

Aleksandar M. Gajić iz Centra za društvenu stabilnost i zamenik predsednika SRS Aleksandar Šešelj, razgovarali su o dugo najavljivanoj kontraofanzivi i o tome da li ona može odrediti kraj rata.

Aleksandar Šešelj
foto: Kurir tv

Ovo je budući i neizvestan događaj, i niko ne zna da li će uopšte nastupiti, siguran je Šešelj.

- Bahmut je odličan pokazatelj da je to najveća bitka, posle Drugog svetskog rata, sa svojim žrtvama i angažovanjem vojne tehnike. Ukrajini je to simbol, iako strateški nije toliko veliki, koliko propagandnom, jeste - kaže Šešelj, koji smatra poteze ukrajinske vojske, nerealnim i dodaje:

- Oni su prisilno mobilisali starije ljude i odveli ih na front. Ono što će Bahmut biti za rusku stranu to je demilitarizacija. U izveštajima američkih novina, procenjuju da je više od 350.000 poginulih vojnika, a pitanje je koliko je ranjenih! Imamo činjenicu da je više ukrajinskih vojnika poginulo za američke interese nego što je to Amerikanaca bio gde u svetu u svim ratovima koje su Amerikanci vodili! Mnogo toga je besmisleno od propagande koju čujemo sa obe strane - ističe paradoks Šešelj.

01:54

SUDBINA UKRAJINE SE LOMI

Gajić smatra da se kontraofanziva mora destiti.

- Iako deluje da akciju konstantno pomeraju, to se mora desiti, bez obzira za čije interese ukrajinska vojska strada. U svakom je ratu isto pitanje. Slično je bilo i tokom bombardovanja Jugoslavije, a sve su to opravdavali. Demokratija je najveća danas na prostoru KiM, tako kažu sada Amerikanci, dok smo samo mi svesni šta smo preživeli - kaže Gajić, a Šešelj dopunjuje:

Aleksnadar Gajić
foto: Kurir tv

Sudbina Ukrajine se lomi, smatra sagovornik Snežane Petrović, urednice i voditeljke jutarnjeg programa Redakcija.

- Rusija je u teškoj situaciji. Postoje razni anonimni izveštaji u ukrajinskim medijima, odnosno izvori koji izveštavaju o ratu, ali žele da ostanu anonimni, sada, kada se sudbina Ukrajine lomi, neko plasira informaciju koja nije zvanična u koju svako može da sumnja. Da li će biti kontraofanzive, ne znamo. Ono što je zvanično ušlo u sastav Ruske federacije, je da su Hersonska, Zaporoška, Luganska i Donjecka Narodna Republika, to su sada njihove teritorije. A Ukrajinci su toliko zaluđeni Krimom i propagandom i prodaju vozne i avionske karte za Simferopolj za 25. jun! Oni ubeđuju građane Ukrajine i Zapad da je to potpuno sigurno da će biti njihovo, što je suludo - rekao je Šešelj.

Gajić tvrdi da je, svakako, teško, da bilo koja strana sme da kaže gubi.

- Možemo očekivati potpuno zauzeće Bahmuta i to zajedno sa Vagner grupom - ubeđen je Gajić.

Nije to tako jednostavno, i to nije najveći problem, ta priča o plaćeničkim vojskama, nadovezuje se Šešelj.

- Najveći problem za evropsku bezbednost je uloga SAD, čiji je cilj bio uništenje ruske ekonomije. Pokušavaju da od evropskih zemalja naprave satelite koje će raditi prema njihovom interesu, a svoje staviti u stranu. Nisu uspeli da slome kičmu Rusiji tim sankcijama. A evropska solidarnost mi smo svi u sreći i ljubavi, to nije realno. Mi ne treba, kako oni kažu, da budemo prijatelji sa Rusijom jer je ruska ekonomija na nivou italijanske, a plata na nivou ;eške, ali razmislite! Da li bi neka druga zemlja podnela ovako neviđene sankcije, tako dobro, a ove sankcije nisu viđene u istoriji? Postoje mnogo zemalja koje ne slede američki diktat! Zamislite, sada, kada bi Kina udarila sankcije Nemačkoj, ili nekoj drugoj evropskoj zemlji? Niko to ne bi izdržao! - rekao je Šešelj.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track