ZLOČIN ZBOG KOGA POLJACI TRAŽE VRAĆANJE SMRTNE KAZNE: Osmogodišnji dečak monstruozno zlostavljan, na kraju OSTAVLJEN DA UMRE
Foto: Printscreen Facebook/Częstochowa Info-Video

stravično

ZLOČIN ZBOG KOGA POLJACI TRAŽE VRAĆANJE SMRTNE KAZNE: Osmogodišnji dečak monstruozno zlostavljan, na kraju OSTAVLJEN DA UMRE

Planeta -

Poljski premijer Mateuš Moravjecki izjavio je da se zalaže za ponovno uvođenje smrtne kazne, a nakon slučaja stravičnog zlostavljanog dečaka Kamileka čija je smrt šokirala Poljsku.

"Ljudski faktor je zakazao, institucije su zakazale", rekao je Moravjecki na konferenciji za medije.

Osmogodišnji Kamilek iz Četohove koga je očuh zlostavljao, preminuo je u ponedeljak ujutru u Dečjoj bolnici u Katovicama.

"Želim da ovu tragediju i one koji su je izazvali nazovem pravim imenom. Samo monstrum može da nanese takvo zlo jednom nevinom detetu koje ne može da se brani. Mesto za takve kriminalce, sadiste, izrode nije samo zatvor. Više puta sam rekao svoje mišljenje o tome - za zločine izuzetne okrutnosti, sa takvim predumišljajem, protiv nevinih žrtava. Zalažem se za ponovno uvođenje smrtne kazne, ali ona je ukinuta širom Evrope", rekao je premijer Poljske u sredu, prenosi Polsat.news.

U ovakvim okolnostima, definitivno treba da ojačamo odredbe Krivičnog zakonika koje govore o zlostavljanju dece, nedužnih, a naročito o zlostavljanju s ekstremnom surovošću, rekao je Moravijecki i dodao da će ministru pravde Zbignjevu Ziobru naložiti da pod hitno pozabavi ovim pitanjem.

"Čak i donja granica raspona kazne koju treba da snosi ovaj bandit, izrod, je premala. Pola godine, možda, par meseci ili godina?. Za izuzetno svirepo zlostavljanje? Kakav je ovo svet? Za takve monstrume mora postojati mnogo veća kazna", rekao je Moravjecki.

Ponovio je da su u slučaju malog Kamila iz Čestohove zakazali "i ljudski faktor i institucije".

Očuh zlostavljao dečaka do smrti

"Nema reči koje bi opisale razmere tragedije osmogodišnjeg Kamila iz Čestohove. Nema ni adekvatne kazne u Poljskoj za ovaj monstruozan zločin. Preporučujem promenu optužbe od pokušaja ubistva u ubistvo s naročitom okrutnošću", naveo je ministar pravde.

Slučaj zlostavljanog deteta izašao je na svetlo dana 3. aprila kada su nadležne službe otkrile da je bio izložen nasilju. Interventna poliicja zatekla je strašan prizor - dečak je imao teške i velike povrede, a stanje mu je bilo tako ozbiljno da je helikopterom prevezen u bolnicu.

Kako je utvrdila istraga, David B. (27), partner Kamilove majke, maltretirao je dete između ostalog i tako što ga je gurao u ključalu vodu ili ga terao da sedne na vrelu peć. To je izazvalo opekotine na glavi, grudima i udovima deteta.

Bili su vidljivi tragovi i ranijeg zlostavljanja na dečakovom telu. Osumnjičeni očuh je Kamila tukao, šutirao i na njegovom telu gasio cigaretu. Osmogodišnje dete imalo je i višestruke prelome udova i rane od opekotina.

Pored očuha, Kamilova majka Magdalena B. takođe je optužena za zlostavljanje dečaka. Sumnja se da je dete izložila neposrednoj opasnosti po život i zdravlje i da je pomagala svom partneru u maltretiranju deteta.

Očuh je priznao navodna zlodela i majka se izjasnila da je kriva. Oboma je određen tromesečni pritvor. Čak i Kamilova tetka Aneta J. i njen suprug su optuženi da nisu pomogli detetu.

(Kurir.rs/Telegraf.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track