RUSKO MINISTARSTVO TVRDI DA JE SPREČEN UKRAJINSKI PRODOR KOD SOLEDARA: Odbijeno 26 napada na frontu dugom 95 kilometara
Foto: Shutterstock

saopštenje

RUSKO MINISTARSTVO TVRDI DA JE SPREČEN UKRAJINSKI PRODOR KOD SOLEDARA: Odbijeno 26 napada na frontu dugom 95 kilometara

Planeta -

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je danas da je ruska vojska odbila 26 ukrajinskih napada na frontu dugom 95 kilometara u sektoru Soledar na istoku Ukrajine, blizu Bahmuta, u trenutku kada se očekuje velika ukrajinska ofanziva.

"U taktičom pravcu Soledara neprijatelj je sproveo juče (četvrtak) ofanzivu na celoj liniji kontakta, dužine veće od 95 kilometara. Jedinice ukrajinske vojske izvele su 26 napada u kojima je učestvovalo više od 1.000 vojnika i do 40 tenkova", navelo je rusko ministarstvo odbrane.

"Svi napadi ukrajinskih jedinica su odbijeni. Nikakav prodor u odbranu ruskih snaga nije dozvoljen, dodalo je ministarstvo.

Agencija Frans pres navodi da nije mogla da proveri ove informacije iz nezavisnih izvora.

Soledar, koji su ruske snage zauzele u januaru, nalazi se na desetak kilometara severno od Bahmuta.

Ukrajina, Bahmut
foto: Youtube Printscreen/Reuters

Ranije danas ukrajinska vojska je objavila da je napredovala dva kilometara oko Bahmuta, epicentra borbi na istoku Ukrajine.

Šef ruske paravojne grupe Vagner je takođe više puta je optužiio redovnu rusku vojsku da se poslednjih dana povukla iz Bahmuta.

Ne priznajući eksplicitno povlačenje rusko ministarstvo odbrane danas je navelo da su preraspoređene jedinice severno od Bahmuta u zoni "rezervoara Berhivske" da bi se "ojačala trajnost odbrane".

Ministarstvo je takođe ponovo potvrdilo da "jurišne grupe", izraz koji se koristi za jedinice paravojne grupe Vagner, nastavljaju napade na zapadu Bahmuta, poslednjeg dela grada koji nije pod kontrolom Moskve.

"Desatne jedinice ih podržavaju i sprečavaju pokušaje ukrajinske vojske da izvrše bočni kontranapad", dodalo je ministarstvo.

Ukrajina mesecima priprema veliku ofanzivu dok je najvećim delom front zamrznut od prošle godine, i glavni deo borbi se vodi za kontrolu Bahmuta na istoku.

Ruska vosjka već je sinoć demantovala da su ukrajinske snage izvele bilo kakav "prodor".

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track