PREKID VATRE IZMEĐU IZRAELA I ISLAMSKOG DŽIHADA STUPIO NA SNAGU: Od utorka ubijena 33 Palestinca uključujući najmanje 13 civila
Foto: EPA / Mohammed Saber

BLISKI ISTOK

PREKID VATRE IZMEĐU IZRAELA I ISLAMSKOG DŽIHADA STUPIO NA SNAGU: Od utorka ubijena 33 Palestinca uključujući najmanje 13 civila

Planeta -

Izrael i Islamski džihad u pojasu Gaze pristali su kasno večeras na prekid vatre kojim je okončano pet dana žestokih sukoba.

U pojasu Gaze ubijena su od utorka 33 Palestinca, uključujući najmanje 13 civila, dok je dvoje ljudi ubijeno raketnom vatrom u Izraelu.

Prekid vatre dogovoren zahvaljujući posredovanju Egipta, stupio je na snagu nešto posle 22 sata po lokalnom vremenu.

Iz pojasa Gaze su ispaljene desetine raketa i izraelski borbeni avioni su odgovorili nekoliko minuta pre i posle predviđenog roka, pa je izgledalo kao da se sukob nastavlja.

Potom je nastupilo zatišje i stanovnici u pojasu Gaze su izašli na ulice koje su bile puste u proteklih nekoliko dana, navodi Frans pres.

Izrael nije objavio nikakvo saopštenje kojim bi se zvanično potvrdio dogovor o prekidu vatre posle najžešćeg nasilja između Islamskog džihada i izraelske vojske od avgusta prošle godine.

Izrael, protesti
foto: AP/Majdi Mohammed

Sukob je počeo u utorak izraelskim napadima iz vazduha u kojem su ubijena tri komandira Islamskog džihada organizacije koju Izrael, SAD i EU smatraju terorističkom.

Vođa političkog krila Islamskog džihada Muhamed al-Hindi je potvrdio da je postignut dogovor i zahvalio Egiptu.

On je rekao da dogovorom predviđeno da Izrael zaustavi ciljana ubistva pripadnika Islamskog džihada.

Nešto pre objavljivanja prekida vatre izraelski general Herci Halevi, načelnik Generalštaba, rekao je da je Izrael postigao važne ciljeve.

U izraelskim napadima ubijeno je šest komandira islamskog džihada, te borci tog pokreta i Narodnog fronta za oslobođenje Palestine.

UN kancelarija za koordinaciju humanitarnih poslova (OCHA) potvrdila je smrt najamanje 13 palestinskih civila, uključujući sedam maloletnika.

Izraelska vojska tvrdi da je četvoro civila, među njima tri maloletnika, ubijeno palestinskim raketama koje su pale u pojas Gaze.

Vojska Izraela je rekla da je pogodila 371 "terorističku metu" od utorka i da je 1.230 raketa ispaljeno iz Gaze na izrael, a da je 370 presretnuto.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track