ZAŠTO SE ODLAŽE UKRAJINSKA KONTRAOFANZIVA? Samardžija: Zelenski ide po Evropi, ali ne dobija podršku koja menja stvari na frontu
Foto: AP Bernd Von Jutrczenka

kurir tv

ZAŠTO SE ODLAŽE UKRAJINSKA KONTRAOFANZIVA? Samardžija: Zelenski ide po Evropi, ali ne dobija podršku koja menja stvari na frontu

Planeta -

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski sastao se juče u Berlinu sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom.

Vikend za nama je za ukrajinskog predsednika bio od velike važnosti, jer je pre Berlina posetio Rim gde se u subotu sastao sa italijanskom premijerkom Đorđom Meloni i poglavarom rimokatoličke crkve, papom Franjom.

Nemački kancelar Olaf Šolc izjavio je da je poseta ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog Berlinu ''snažan signal'', i istakao da će Nemačka podržavati Ukrajinu ''sve dok bude potrebno''. Šolc je, na zajedničkoj konferenciji za štampu sa Zelenskim, dodao da se Nemačka zalaže ''da Rusija odgovara za svoja nedela'', prenose nemački mediji.

Olaf Šolc, Volodomir Zelenski, Vladimir Zelenskij
foto: EPA Friedemann Vogel Pool

Istaknuto je da je Ukrajina spremna za mir, ali da to ne može značiti zamrzavanje sukoba i prihvatanje sporazuma kakve želi Rusija. Ukrajinski predsednik je rekao da bi Kijev i njegovi zapadni saradnici mogli da ''nepovratno poraze Rusiju u ratu'' već ove godine, i dodao da će Ukrajina uvek biti zahvalna Nemačkoj na podršci tokom ruske invazije u punom obimu.

Zelenski je dodao da je Ukrajina takođe spremna da razgovara o predlozima za mir, ali da bi ti predlozi trebalo da budu zasnovani na sopstvenoj poziciji i mirovnom planu Kijeva.

Kako će ovaj sastanak uticati na tok rata pričali su gosti jutarnjeg programa Kurir televizije, Biljana Šahrimanjan, Centar za stratešku analizu i Slobodan Samardžija, novinar, nekadašnji dopisnik Politike iz Moskve.

Samardžija je komentarisao diplomatsku ofanzivu, odnosno turu koju je Zelenski obavio po Evropi, ali i značaj tih poseta.

mapa Evrope, Rusija, Ukrajina, EU, Evropska Unija
foto: Shutterstock

- Kontraofanziva o kojoj se pričalo očigledno nije dovoljno pripremljena što se tiče naoružanja. Samim tim moraju da je odlažu. Putovanje Zelenskog po Evropi nije ništa novo, jednostavno je obavezan da putuje po Evropi i da ubeđuje zapadne lidere da mu pomažu i dalje. To je vrsta turneje koja spada u opis radnog mesta samog predsednika. On ne može da očekuje ništa posebno novo što bi moglo da promeni situaciju na samom frontu. Ako ništa drugo, barem može da očekuje neki vid podrške - započeo je Samardžija, pa dodao:

- Ova turneja je više da ima podršku onoga trenutka kada se i ukoliko se stvari smire i krene u neke razgovore, da ima unapred obezbeđenu podršku sa njihove strane. To je ta vrsta političke posete, koja je vrlo važna za Zelenskog. Na kraju krajeva ni njegovi aduti u Ukrajini nisu toliko jaki kao nekada.

Potom je Samardžija rekao da Zelenski preko Italije, Franuckse i Nemačke želi da zadobije poverenje cele Evrope:

- Nemačka je davala najviše podrške Ukrajini. Nemačka ekonomija je najjača u Evropi i naravno da se najviše očekuje da ona izdvaja najviše za ukrajinsku vojsku. Takođe, politički značaj Nemačke u Evropi je od velikog uticaja. Svi elementi koji su potrebi Zelenskom da zadobije poverenje cele Evrope idu upravo preko te tri zemlje (prim. aut. Nemačka, Francuska, Italija). Španija je daleko od svega toga, Velika Britanije više nije Evropa, tako da je sasvim logično zbog čega Zelenski posećuje ove zemlje.

Šahrimanjan tvrdi da je potvrđena udvostručena pomoć za Ukrajinu, pa se osvrnula na njenu kontraofanzivu:

01:06

UKRAJINSKI STRATEZI O PLANU ZA BAHMUT, VAGNER SE POVLAČI?! Stručnjaci o značaju Nemačke podrške: Udvostručena pomoć za Zelenskog

- Olaf Šolc je najavio, a potom i potvrdio da će udvostručiti pomoć Ukrajini. Ona će sada iznosti 2,9 milijardi evra. Pitanja novinara su bila direktna, ali odgovori Šolca nisu, pa tako nije dan pun odgovor na pitanje o članstvu Ukrajine u NATO. Ukrajina je već krenula u kontraofanzivu, doduše manjih inteziteta, jer su već počeli sa raketnim napadima i udarima, dobili su visokodometne rakete od Velike Britanije, koje idu i do 300 kilometara. Ohrabrujuće za vojsku Ukrajine je to što sada mogu da udaraju po logističkim pravcima Rusije za snabdevanje - rekla je Šahrimanjan, pa nastavila:

- Mnogi u tome ne vide značaj, ali vidimo da ukrajinska vojska pokušava, kako kažu i ukrajinski stratezi, da uhvati Rusiju u klešta što se tiče Bahmuta, Zaporožja i Hersona. Međutim, neizvesno je koliko će sve to trajati. Kružile su informacije da je Vagner grupa počela da se povlači iz Bahmuta.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.,

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track