POPRAVIO UDARNU RUPU, PA KAŽNJEN SA SKORO 900 EVRA: Italijanskom penzioneru policija još naložila da vrati rupu u prvobitno stanje
Foto: Shutterstock

italijani besni na birokratiju

POPRAVIO UDARNU RUPU, PA KAŽNJEN SA SKORO 900 EVRA: Italijanskom penzioneru policija još naložila da vrati rupu u prvobitno stanje

Planeta -

Slučaj 72-godišnjeg penzionera Klaudija Trenta izazvao je ovih dana veliku debatu u Italiji. Naime, ovaj penzioner iz Barlasine, u provinciji Monca, zaradio je kaznu od 882 evra (koja se smanjuje na 662 ako je plati u roku od pet dana od obaveštenja) zbog sanacije udarne rupe na putu.

Iznerviran lokalnom samoupravom, koja dugo nije popravljala rupu od 30 centimetara na pešačkom prelazu u Barlasini, malom gradu u Lombardiji, Klaudio je odlučio da sam reši problem i popravi rupu.

Klaudio je izazvao lavinu reakcija nakon što je na Fejsbuku objavio pismo koje je dobio od policije u kojem ga optužuje za kršenje saobraćajnih propisa. Kažnjen je zbog obavljanja potencijalno opasnih poslova u javnom prostoru bez dozvole. Da bi cela situacija bila još bizarnija, naređeno mu je da vrati rupu u pređašnje stanje.

- Ako misle da sam idiot, greše. Provocirali su me, ali neću stati. Podneću tužbu protiv gradskog veća zbog nemara - rekao je Klaudio, prenosi Korijere dela sera.

Preduzetna Trenta, koja je više puta prijavljivala rupu gradskom veću u protekla tri meseca, dobila je ogromnu podršku širom Italije.

- Poslao sam dopis gradskom veću. Svestan sam realnosti u Kalabriji i Siciliji, gde su ulice izbušene kao sito i sve se raspada ako građani nešto ne preduzmu – samo je jedan od komentara u prilog Klaudiju.

Gradonačelnik Pjermario Gali je, na pitanje novinara, objasnio da je sankcija Klaudiju neizbežna i da se ne može poništiti s obzirom da penzioner nije dobio dozvolu da popravi rupu.

(Kurir.rs/24sata.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track