KADIROV ISKEŠIRAO 18.000 DOLARA ZA POVRATAK SVOG KONJA IZ ČEŠKE: Čečenski lider tvrdi da je posao završio sa ukrajinskom službom
Foto: AP Musa Sadulayev

organizovana krađa životinje iz ergele

KADIROV ISKEŠIRAO 18.000 DOLARA ZA POVRATAK SVOG KONJA IZ ČEŠKE: Čečenski lider tvrdi da je posao završio sa ukrajinskom službom

Planeta -

Češka policija nema nameru da reaguje na objavu čečenskog vođe Ramzana Kadirova da je od ukrajinskih obaveštajca otkupio za 18.000 dolara svog konja Zazua koji je u martu nestao iz štala u mestu Krabčice blizu Praga, tako da i dalje vodi istragu krađe.

"Razumljivo je da će "šokantno saopštenje" na mreži Telegram izazvati interesovanje medija. Isto tako je jasno da na te izmišljotine nećemo reagovati ni na kakav način. Konja tražimo dalje, vodimo istragu krađe", saopštila je danas češka policija.

Engleski punokrvni konj Zazu koji je bio na treningu u Češkoj zaradio je Kadirovu u trkama 1,2 miliona evra, a deo je imovine koju je Češka u skladu sa međunarodnim sankcijama protiv Rusije zamrzla.

"Početkom godine su mi preko posrednika pripadnici ukrajinskih specijalnih službi ponudili da otkupim Zazua. Znali su koliko mi je do njega stalo i bili su u pravu pristao sam. Tajna služba imala je odvažan plan jednostavno su inscenirali krađu iz štale u Češkoj, udruženi sa češkom policijom. Zazu je na putu kući", napisao je sinoć Kadirov.

Cena za konja je bila ista kao procena čeških veštaka u istrazi, 18.000 dolara iako je Kadirov kada je konj ukraden tvrdio da vredi oko 10 miliona dolara.

"S obzirom na vrednost konja ovo je sića. Dakle prijatelji, ako vam je potrebno da nešto uvezete uprkos sankcijama, povežite se sa ukrajinskom tajnom službom. Brzi, profesionalni, jeftini, obilaze sankcije", napisao je Kadirov.

Češka policija od početka istrage uzima u obzir i verziju da je krađu organizovao sam Kadirov, posebno što je prošle godine u januaru čečenski vođa pokušao da premesti konja, pošto su njegovi ljudi došli po Zazu s tim da ga vode u Poljsku, a navodno imaju na to pravo jer po teritoriji Evropske unije može da se premešta iako je imovina zamrznuta.

Vlasnik ergele Rostislav Kopecki je međutim tada odbio da im Zazua preda, a konj je ukraden početkom marta ove godine.

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track