BAJDEN OTKAZAO POSETU AUSTRALIJI: Razlog je krizna situacija oko američkog limita federalnog duga
Foto: AP Carolyn Kaster

BAJDEN OTKAZAO POSETU AUSTRALIJI: Razlog je krizna situacija oko američkog limita federalnog duga

Planeta -

Predsednik SAD Džozef Bajden otkazao je posetu Australiji, što je trebalo da bude druga stanica posle njegove azijske turneje, zbog krizne situacije oko američkog limita federalnog duga, rekao je večeras izvor upoznat sa ovim pitanjem.

Bajden će prisustvovati trodnevnom samitu lidera G7 koji počinje u petak japanskoj Hirošimi i vratiće se u SAD u nedelju, dodao je izvor, preneo je Rojters.

Trebalo je da svrati na Papua Novu Gvineju, a onda je trebalo da ide u Australiju, na sastanak zemalja Kvad (Australija, SAD, Indija, Japan).

Portparol Bele kuće za pitanja nacionalne bezbednosti Džon Kirbi rekao je danas da se ponovo procenjuje Bajdenov put u Australiju.

„Razrađujemo, razmišljamo o ostatku puta“, rekao je Kirbi i otkrio da će se Bajden susresti sa indijskim premijerom Narendrom Modijem i premijerom Australije Entonijem Elbanizijem u Hirošimi.

Ministarstvo finansija je ranije procenilo da SAD neće moći da ispunjavaju svoje obaveze od 1. juna ukoliko Kongres ne poveća limit federalnog duga od 31,4 biliona dolara.

Kirbi je pojasnio da, ukoliko dođe do promena u Bajdenovom planu putovanja, to je zato što „stavlja prioritete na pravo mesto“.

Džo Bajden, Riši Sunak, Belfast
foto: AP/Charles Mcquillan

Bela kuća: Bajden optimista u pogledu rešavanja problema američkog duga

Američki predsednik Džozef Bajden optimista je u pogledu izgleda za rešavanje problema oko javnog duga zemlje, ali veruje da u ovoj oblasti ima „mnogo posla“ na nizu složenih pitanja, saopštila je Bela kuća posle nove runde razgovora između šefa države i lidera Kongresa.

„Predsednik je naglasio da, iako ima još mnogo posla oko niza složenih pitanja, on je optimista u pogledu izgleda za postizanje odgovornog dvostranačkog sporazuma o budžetu ako obe strane pregovaraju u dobroj veri i priznaju da nijedna neće postići punu implementaciju svojih zahteva“, navodi se u saopštenju Bele kuće.

Kako je saopštila američka administracija, Bajden je naložio predstavnicima stranaka da nastave da održavaju svakodnevne sastanke o nerešenim aspektima problema oko javnog duga.

„Predsednik je rekao da bi želeo da ponovo kontaktira lidere Kongresa kasnije ove nedelje telefonom, kao i da se sastane sa njima po povratku iz inostranstva“, saopštila je Bela kuća. Bajden ove nedelje odlazi u posetu Japanu gde će se održati samit lidera zemalja G7.

Kurir.rs/Nova

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track