SENZACIONALNO OTKRIĆE U JERUSALIMU: Pronađen kamen od krečnjaka iz Isusovog vremena, otkriveni natpisi sa DRAGOCENIM podacima
Foto: Printscreen The New York Post

svedočanstvo prošlosti

SENZACIONALNO OTKRIĆE U JERUSALIMU: Pronađen kamen od krečnjaka iz Isusovog vremena, otkriveni natpisi sa DRAGOCENIM podacima

Planeta -

Izraelski arheolozi otkrili su priznanicu staru 2.000 godina urezanu u ploču od krečnjaka tokom iskopavanja u Jerusalimu, navedeno je u objavi na Fejsbuku Izraelske uprave za antikvitete (IAA ).

Rabin Amihai Elijahu, ministar nasleđa IAA, rekao je da „izvanredno otkriće“ baca svetlo na „još jedan aspekt jevrejskog života u gradu od pre 2.000 godina“.

FAA je otkrila drevni dokaz o kupovini na Hodočasničkom putu Davidovog grada – koji se smatra najvažnijim putem u gradu – koji je sada Nacionalni park.

Artefakt je izvučen iz „tunela na mestu prethodnog iskopavanja, koe su krajem 19. veka radili britanski arheolozi Blis i Diki“, navodi se u saopštenju FAA.

Naučnici pretpostavljaju da finansijski podaci datiraju iz perioda Drugog hrama, odnosno Isusovog vremena, a takođe i kada su Rimljani okupirali region.

Sa sigurnošću se može reći da su otrkili račun:

„Sedam delimično sačuvanih redova natpisa uključuje fragmentarna hebrejska imena sa slovima i brojevima ispisanim pored njih“, napisali su istraživači.

„Na primer, jedan red uključuje kraj imena "Šimon" iza kojeg sledi hebrejsko slovo "mem" (skraćenica od reči za novac), a u drugim redovima su simboli koji predstavljaju brojeve", napisali su istraživači u saopštenju na društvenim mrežama.

Arheolozi su zaključili da je natpis verovatno ili priznanica ili uputstvo za plaćanje koje je urezao neko ko je bio uključen u komercijalne aktivnosti. Drugim rečima, sa sigurnošću se može reći da je dogovor zabetoniran.

I priroda transakcije i identitet „Šimona“ ostaju nejasni, ali artefakt je možda čvrst dokaz da drevnim narodima nije bio stran koncept čuvanja računa.

„Da je takva potvrda stigla do nas, retko je i zadovoljavajuće otkriće koje omogućava uvid u svakodnevni život u svetom gradu Jerusalimu“, naveli su istraživači.

(Kurir.rs/The New York Post)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track