JOŠ JEDNA MISTERIOZNA SMRT POLITIČARA U RUSIJI: Kritikovao rat u Ukrajini, pa umro u avionu!
Foto: AP

JOŠ JEDNA MISTERIOZNA SMRT POLITIČARA U RUSIJI: Kritikovao rat u Ukrajini, pa umro u avionu!

Planeta -

Zamenik ruskog ministra nauke Pjotr Kučerenko je preminuo mesecima pošto su se pojavile informacije da je u privatnim razgovorima kritikovao invaziju na Ukrajinu.

Kučerenku (46) je pozlilo u subotu na leto koji se vraćao sa Kube, saopštio je u nedelju Ministarstvo nauke i visokog obrazovanja. Let je prinudno sleteo u južnu Rusiju, ali lekari nisu uspeli da spasu zvaničnika.

Kučerenkova porodica povezala je njegovu smrt sa srčanim oboljenjem, ali je odbila da iznese detalje do forenzičkog pregleda, javila je državna televizija Zvezda.

Roman Super, nagrađivani nezavisni novinar i režiser dokumentarnih filmova, rekao je da je razgovarao sa Kučerenkom u kabinetu ministra „nekoliko dana“ pre nego što je novinar napustio Rusiju posle invazije na Ukrajinu prošle godine, prenosi Moskov tajms.

Njih dvojica su navodno razgovarali o Superovim planovima za preseljenje, Kučerenkovoj nemogućnosti da napusti Rusiju i njegovom sopstvenom protivljenju invaziji Moskve.

„Nemoguće je da napustim Rusiju, oduzimaju nam pasoše. Niko u svetu ne bi bio srećan da vidi zamenika ruskog ministra posle ove fašističke invazije“, prisetio se Super.

Prema njegovim navodima, Kučerenko je tvrdio da je uzimao „antidepresive i lekove za smirenje u isto vreme“.

„To baš i ne pomaže. Ne spavam mnogo. Osećam se užasno. Svi smo mi taoci. Niko ne može da proviri. Ne možete zamisliti stepen brutalizacije naše zemlje. Nećete ni prepoznati Rusiju za godinu dana“, rekao je tada ruski zvaničnik.

Iza Kučerenka je ostala supruga, pop pevačica Diana Gurtskaja, i njihov sin tinejdžer.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track