RASKRINKANA TAJNA GLAVNOG PUTINOVOG PROPAGANDISTE: Ćerke i partnerka Vladimira Solovjova imaju AMERIČKO DRŽAVLJANSTVO
Foto: Printscreen/YouTube

tvrdnje ruskih nezavisnih organizacija

RASKRINKANA TAJNA GLAVNOG PUTINOVOG PROPAGANDISTE: Ćerke i partnerka Vladimira Solovjova imaju AMERIČKO DRŽAVLJANSTVO

Planeta -

Antikorupcijsko udruženje (FBK), organizacija koju je osnovao ruski opozicionar Aleksej Navaljni, koji je u zatvoru, objavila je rezultate istraživanja o prokremaljskom propagandisti Vladimiru Solovjovu. Prema nalazima FBK-a, ovaj televizijski i radijski voditelj ima tajnu porodicu sa košarkašicom Svetlanom Abrosimovom, s kojom ima dvoje dece, a upravo su Svetlana i njene ćerke američki državljani.

Ta bivša sportistkinja poseduje vilu u Sočiju od 650 kvadratnih metara vrednu 6,25 miliona dolara, a podaci o toj imovini uklonjeni su iz Rosrestra, ruske službene agencije za katastar i kartografiju, prenosi ruski nezavisni medij Insajder.

Nekretnine koje se nalaze u susedstvu njene vile uključuju kuću supruge generala Sergeja Surovikina, jednog od komandanata snaga ruskog predsednika Vladimira Putina u Ukrajini, kuću sina sekretara ruskog Veća bezbednosti i vilu bivšeg zvaničnika sedme FSB-ove jedinice, odeljenja koji je zadužen za projekte održavanja i izgradnje te obaveštajne agencije.

Podaci o vlasnicima tih vila takođe su uklonjeni iz Rosrestra, a kao zvanični vlasnik sva četiri luksuzna imanja navedena je Ruska Federacija. Istražiteljima su podaci dobijeni od investitora omogućili da utvrde stvarne vlasnike vila, prenosi Jutarnji list.

„Možda Svetlana (Abrosimova) nije samo bivša košarkašica, već i tajna agentica FSB-a ili GRU-a (Ruska vojno-obaveštajna služba pri Glavnom štabu Ruske vojske, odnosno Glavna obaveštajna uprava, prim.aut) sa činom generala? Možda je radnica Ministarstva odbrane, a između vođenja svog Jutjub kanala potajno zapoveda divizijom u Donbasu? Zašto je Svetlana Abrosimova, koja je davno završila karijeru, toliko zaštićena od države? Zašto ju je ruska država doslovno stavila u istu ravan sa porodicama (bivšeg direktora FSB-a Nikolaja) Patruševa i (Sergeja) Surovikina?“, navodi se u jednom citatu istraživanja.

Prema istražiteljima FBK-a, Svetlana Abrosimova je ljubavnica Vladimira Solovjova – TV voditelj je, kako se navodi, oženjen i ima 8 dece iz različitih brakova. To, stoji dalje, potvrđuju podaci o zajedničkim putovanjima, zajedničkim posetama lekarima i uslugama istog vozača. Godine 2017. Abrosimova je rodila dve ćerke, Mariju i Margaritu, u Sjedinjenim Državama, s patronimima „Vladimirovna“, što znači da im je ime oca Vladimir.

Osobe rođene u Sjedinjenim Državama automatski dobijaju američko državljanstvo. Naime, Svetlana Abrosimova i sama ima američki pasoš, što su potvrdili istražitelji kroz bazu podataka za praćenje letova.

„Razgovarali smo s nekoliko ljudi iz Solovjevljevog okruženja i svi su nam potvrdili da on zaista ima tajnu porodicu, dvoje dece i da se često pojavljuje u toj vrlo elitnoj kući u Sočiju. Fotografija Solovjova s Abrosimovom u javnosti ima vrlo malo, ali on i dan danas komentariše njene košarkaške utakmice, zove je u etar i prenosi njene objave na društvenim mrežama“, naveli su istražitelji.

Svetlana Abrosimova je bivša ruska profesionalna košarkašica koja je tokom svoje karijere igrala za WNBA Minnesota Lynx, Connecticut Sun i Seattle Storm. Takođe je osvojila bronzanu medalju s ruskom reprezentacijom na Olimpijskim igrama u Pekingu 2008. godine.

Vladimir Solovjov ruski je propagandista koji je poslednjih 11 godina voditelj televizijske emisije „Veče s Vladimirom Solovjevim“ na kanalu Rusija 1. Evropska unija je Solovjovu uvela sankcije 23. februara prošle godine, dan pre početka ruske invazije punog opsega na Ukrajinu.

U dokumentima EU-a o sankcijama Solovjeva se opisuje kao „poznatog po svom izrazito neprijateljskom stavu prema Ukrajini i hvaljenju ruske vlade“.

Gardijan je 5. marta 2022. izvestio da je italijanska finansijska garda zaplenila Solovjevu luksuznu vilu na jezeru Komo.

(Kurir.rs/Jutarnji list)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track