PARTIZANSKE JEDINICE NAPADAJU MOSKVU?! Da li se posle napada u Belgorodskoj oblasti sukob širi na teritoriju Rusije?
Foto: Printscreen

Bela kuća se ogradila od napada unutar ruskih granica

PARTIZANSKE JEDINICE NAPADAJU MOSKVU?! Da li se posle napada u Belgorodskoj oblasti sukob širi na teritoriju Rusije?

Planeta -

Pripadnici Legije Sloboda Rusiji najavili povratak kući, London upozorava će Vladimir Putin posle sabotaže pojačati udare

Situacija u Belgorodskoj oblasti na zapadu Rusije, na granici sa Ukrajinom, i juče je bila napeta posle prekograničnog napada koji su izveli ruski državljani koji pripadaju malo poznatim grupama Ruski dobrovoljački korpus i Legija Sloboda Rusije!

U pitanju su takozvane partizanske jedinice, koje se protive vladavini ruskog predsednika Vladimira Putina i njegovoj invaziji na Ukrajinu.

Devet ranjenih

U napadu koji je izvršen u ponedeljak po podne ranjeno je devet osoba, potvrdio je Vjačeslav Gladkov, guverner Belgorodske oblasti. On je potvrdio da je saboterska grupa ukrajinskih oružanih snaga ušla u grad Grejvoron, oko pet kilometara udaljen od granice. Rekao je i da je grad bio pod ukrajinskom artiljerijskom vatrom.

- Situacija je i dalje napeta, većina stanovnika je napustila područje - naveo je on.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da upad ukrajinskih sabotera dokazuje potrebu da se sprovede "specijalna vojna operacija":

- Veoma samo zabrinuti i učinićemo znatne napore da ovakve incidente sprečimo u budućnosti - rekao je on.

Peskov je ranije naveo da je reč o pokušaju Ukrajine da odvuče pažnju sa Bahmuta, za koji Moskva tvrdi da je osvojila posle višemesečnih borbi, dok Kijev navodi da borbe i dalje traju.

Mihailo Podoljak, savetnik ukrajinskog predsednika Zelenskog, poručio je da Ukrajina "nema veze sa napadom i sugerisao da je za napad odgovoran naoružani gerilski pokret". Legija Sloboda Rusiji objavila je poruku na društvenim mrežama:

- Došlo je vreme da se stane na kraj diktaturi Kremlja! Budite hrabri i ne bojte se jer mi se vraćamo kući! Rusija će biti slobodna! Ilja Ponomarev, ruski političar u egzilu, tvrdi za sebe da je politički predstavnik ove grupe:

- Naš cilj je da se Rusija oslobodi od putinizma - rekao je on za Njuzvik.

Belorusija, Rusija
foto: Printscreen

Ozbiljna pretnja

Bela kuća je saopštila da ne "omogućava i ne ohrabruje" napade na teritoriji Rusije:

- Jasno smo stavili do znanja Ukrajincima da ne omogućavamo i ne ohrabrujemo napade van ukrajinskih granica. Svi moraju da znaju da je Rusija pokrenula rat i na Ukrajini je da odluči kako će da vodi svoje vojne operacije - rekao je Metju Miler, portparol Stejt departmenta.

Britansko ministarstvo odbrane je u svom redovnom izveštaju o situaciji na frontu upozorilo da se Rusija suočava sa ozbiljnim bezbednosnim pretnjama u pograničnim oblastima i da bi predsednik Vladimir Putin mogao da iskoristi ove incidente da pojača napade.

Ukrajinski izvori tvrde

Evakuisana nuklearna municija

Ruski zvaničnici su hitno evakuisali skladište nuklearne municije iz objekta Belgorod-22, u regiji koja granici s Ukrajinom, tvrdi Andrij Jusov, portparol Glavne uprave za obaveštajne poslove ukrajinskog ministarstva obrane (GUR).

- Hitno, objekt Belgorod-22, skladište nuklearne municije, takođe se evakuiše - rekao je Jusov.

On je naglasio da je deo ruskog nuklearnog arsenala bio tu uskladišten.

Brojke

8.900 civila je poginulo u ratu, tvrde UN

15.100 civila je ranjeno od početka rata

Kurir.rs

Bonus video:

03:28

SAVEZNICI POSTALI LJUTI PROTIVNICI! Šta danas slavi Moskva, a šta Evropa: Sagovornici Kurira uživo iz Moskve, Pariza i Brisela

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track