PUTINE, POGLEDAJTE KARTU, TAMO NEMA UKRAJINE: Sovjetska vlada stvorila Ukrajinu (FOTO)
Foto: AP/Mikhail Klimentyev

PUTINE, POGLEDAJTE KARTU, TAMO NEMA UKRAJINE: Sovjetska vlada stvorila Ukrajinu (FOTO)

Planeta -

Tokom današnjeg sastanka, predsednik ruskog Ustavnog suda Valerij Zorkin pokazao je predsedniku Vladimiru Putinu kartu iz 17. veka.

Zorkin je rekao da je reč o mapi koja je rađena u vreme francuskog kralja Luja XIV. i dodao da Ukrajina ne postoji na mapi, piše nezavisni ruski medij Meduza.

"Na Ustavnom sudu smo pronašli kopiju karte iz 17. veka koja je rađena u vreme Luja XIV. Odnosno, ovo je sredina 17. veka, sastavili su je sami Francuzi. Zašto sam ga doneo. Vladimire Vladimiroviču: tamo nema Ukrajine!“ rekao je Zorkin ruskom lideru. Putin se složio sa njim.

"Nema Ukrajine. Na dva mesta postoji ivica. Ivica Komonvelta, tamo južno do Frankovska, i ivica Kozaka... I velika kraljevina Rusija. Zašto se usuđujem da vam ipak pokažem, jer se mnogo spekulisalo o tome gde je nastalo, gde, šta i kako je sve nastalo“, istakao je predsednik Ustavnog suda.

Vladimir Putin, Valerij Zorkin
foto: AP/Mikhail Klimentyev

"Pa, znamo da su te zemlje jednostavno bile deo Komonvelta, a onda su tražile da budu deo Moskovskog kraljevstva. To je sve. I završile su u sastavu Moskovskog kraljevstva. I tek onda, posle Oktobarske revolucije, počele su da se stvaraju sve vrste kvazidržavnih tvorevina, a sovjetska vlada je stvorila Sovjetsku Ukrajinu“, zaključio je Putin.

U govoru uoči ruske invazije kojim je praktično najavio rat, predsednik Ruske Federacie između ostalog ovako je govorio o Ukrajini: "Modernu Ukrajinu u potpunosti je stvorila Rusija, preciznije to su bili boljševici, komunistička Rusija. Proces je krenuo odmah nakon revolucije 1917. godine. Ukrajina nikad nije imala tradiciju istinske državnosti", rekao je tom prilikom Putin.

Invazija Rusije na Ukrajinu počela je prošlog februara, a trenutno se oko Bahmuta vode najduže i najkrvavije borbe od početka rata. Ruska paravojna grupa, Vagner tvrdi da kontroliše Bahmut, kao i da će 25. maja predati kontrolu nad gradom ruskoj vojsci, ali Kijev nije proglasio povlačenje, već navodi da se borbe u ovom gradu nastavljaju.

Kurir.rs/Meduza/Mondo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track