SABOTAŽA! Rusi zaplenili američka vozila, Vašington se ograđuje od Kijeva zbog upada u Rusiju
Plen: Zaple njena američka borbena vozila, Foto: EPA RUSSIAN DEFENCE MINISTRY PRESS SERVICE HANDOUT

Ukrajina demantuje da ima veze s napadom

SABOTAŽA! Rusi zaplenili američka vozila, Vašington se ograđuje od Kijeva zbog upada u Rusiju

Planeta -

U ruskim rukama nalazi se nekoliko "hamera" i oklopnih vozila MRAP, otpornih na mine, a koriste se za zaštitu od zaseda

Situacija u Belgorodskoj oblasti na krajnjem zapadu Rusije na granici sa Ukrajinom i dalje je napeta, nakon upada diverzantske grupe iz Ukrajine, što je primoralo rusku vojsku da pošalje dodatne snage kako bi se teren osigurao!

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da je neutralisano svih 70 diverzanata i objavljene su fotografije zaplenjenih i uništenih vozila.

Pripremne operacije

Radi se o nekoliko američkih "hamera" i oklopnih vozila MRAP, otpornih na mine, a koriste se za zaštitu od zaseda. Sjedinjene Države su od početka ruske invazije na Ukrajinu 24. februara prošle godine Kijevu poslale više stotina ovih vozila, ali ovo je prvi put da su ona korišćena za napad unutar teritorije Rusije.

Odgovornost za napad su preuzeli Ruski dobrovoljački korpus i Legija slobodne Rusije, ukazuje Fajnenšel tajms.

Planeta
foto: EPA RUSSIAN DEFENCE MINISTRY PRESS SERVICE HANDOUT

- Nismo podsticali niti omogućili napad unutar Rusije - ponovio je Metju Miler, portparol Stejt departmenta, ograđujući se od upada.

Kako prenosi Njujork tajms, nejasno je kako su diverzanti došli u posed američkih vozila imajući u vidu da zvanični Kijev, tj. Mihajlo Podoljak, savetnik ukrajinskog predsednika Zelenskog, demantovao da Ukrajina ima bilo kakve veze sa napadom. Mihailo Podoljak, saveznik ukrajinskog predsednika Zelenskog, rekao je da Ukrajina nema nikakve veze sa upadom na teritoriju Rusije.

U razgovoru za CNN, penzionisani general američke vojske Mark Hertling opisao je akciju kao prepad, čiji je cilj da zadrži rusku vojsku u pozadini dok se priprema ofanziva Kijeva:

- Sve je ovo deo pripremnih operacija. Ovo je dobra taktika. Legija slobodne Rusije ili Ruski dobrovoljački korpus, mali zeleni ljudi, krenula je u suprotnom smeru, pokušava da oslobodi Rusiju - rekao je Hertling. "Mali zeleni ljudi" bila je uobičajena fraza za ruske specijalce koji su se pojavili na Krimu tokom aneksije poluostrva 2014.

Obuka pilota za F-16

Ovaj napad bi mogao da zaoštri odnose između Ukrajine i SAD. Amerikanci su Ukrajini dali više desetina milijardi dolara vojne pomoći, ali je jedan od uslova bio da se američko naoružanje i oprema ne koriste na ruskoj teritoriji.

Upad diverzanata u Belgorodsku oblast, gde je u borbama poginula jedna, a ranjeno sedam osoba, dogodio se samo nekoliko dana pošto je američki predsednik Džozef Bajden pristao da dopusti obučavanje ukrajinskih pilota na američkim borbenim avionima F-16. Bajden je posle sastanka sa Zelenskim u Hirošimi na samitu Grupe 7 rekao da je od ukrajinskog predsednika dobio čvrsta uveravanja da oni neće biti korišćeni za napade unutar ruske teritorije.

Ruski predsednik Vladimir Putin

Multipolaran svet će biti uspostavljen

Neokolonijalni sistem zasnovan na eksploataciji će neizbežno postati prošlost, a Rusija i njeni međunarodni partneri će izgraditi fer multipolaran svet, poručio je Vladimir Putin, predsednik Rusije u video-obraćanju učesnicima sastanka čija je tema bezbednost u svetu.

- Rusija je spremna da sarađuje sa svim zainteresovanim nacijama. Mi cenimo istorijski jake, prijateljske, istinski poverljive veze s državama Azije, Afrike i Latinske Amerike i jačaćemo ih na svaki mogući način - dodao je Putin.

Šef ukrajinskih obaveštajaca

Ofanziva uskoro počinje!

Kirilo Budanov, šef ukrajinske vojne obaveštajne službe, rekao je da Ukrajina ima dovoljno oružja i da će dugoočekivana ofanziva početi "uskoro". - Mnogi civili ostali su pod ruskom okupacijom i ne možemo više da gubimo vreme. Već imamo osnovnu količinu oružja i druge opreme. Sve što mogu da kažem je da će ofanziva uskoro početi - rekao je Budanov. On je dodao da Ukrajina mora da upotrebi sve snage i sredstva da otera Rusiju sa svoje teritorije i da će za nastavak tog poduhvata biti potrebna veća zaliha oružja i municije.

U granatiranju kod Hersona

Zalužnji teško ranjen?

Ukrajinski general Valerij Zalužnji (49), koji se ne pojavljuje u javnosti poslednjih nedelja, nije u stanju da komanduje ukrajinskom armijom zbog teške povrede glave, koju je zadobio u granatiranju nedaleko od Hersona! Ovu vest je prenela ruska agencija RIA novosti pozivajući se na dva upućena izvora.

Zalužnji je posle ranjavanja hitno prebačen u vojnu bolnicu u Kijevu, gde je operisan. Napad na komandno mesto ukrajinske armije dogodio se početkom maja. Prognoze doktora su da će general preživeti, ali neće moći da obavlja svoju dužnost. Ukrajinska strana nije potvrdila ove navode. Kurir.rs

Bonus video:

00:33

KRVAVA RANA SUKOBA SE ŠIRI: RUSIJA-UKRAJINA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track