PRETNJA: Partizani najavljuju nove upade u Rusiju, Vagner započeo povlačenje iz Bahmuta!
Spremni: Pripadnici Ruskog dobrovoljačkog korpusa, Foto: Profimedia

PRETNJA: Partizani najavljuju nove upade u Rusiju, Vagner započeo povlačenje iz Bahmuta!

Planeta -

Mi se borimo za slobodu, videćemo se opet s ruske strane granice, poručio Denis Kapustin, vođa Ruskog dobrovoljačkog korpusa

Vođa Ruskog dobrovoljačkog korpusa, koji je nedavno izvršio upad iz Ukrajine u Belgorodsku oblast na zapadu Rusije, najavio je da se uskoro mogu očekivati novi napadi!

Denis Kapustin, poznat i kao Denis Nikitin, rekao je da su njegovi borci prilikom upada osvojili "42 kvadratna kilometra" ruske teritorije.

Dugačka granica

Rusko ministarstvo odbrane je posle čišćenja terena objavilo da je likvidirano 70 diverzanata i zaplenjeno nekoliko vojnih vozila američke proizvodnje. Ministar Sergej Šojgu je poručio da će biti pooštrena kontrola u pograničnim oblastima, kao i da neće biti milosti prema diverzantima.

Kapustin, komandant Ruskog dobrovoljačkog korpusa, najavljuje nove akcije:

- Videćemo se ponovo sa ruske strane granice. Ne mogu da otkrijem detalje o događajima koji slede, a ne mogu ni da otkrijem pravac dejstava. Granica je prilično dugačka i ponovo će biti mesta gde će se situacija zakuvati - rekao je on i nastavio:

- Mi se borimo protiv Putina, mi smo borci za slobodu, borimo se protiv nepravde, protiv torture i policijske brutalnosti.

Zbog upotrebe američkog oružja reagovali su iz Vašingtona: - Bili smo potpuno jasni. Ne podržavamo upotrebu američkog oružja i opreme u napadima unutar Rusije. To smo jasno stavili do znanja Ukrajincima i ostaćemo dosledni u vezi s tim - rekao je Džon Kirbi, savetnik za nacionalnu bezbednost predsednika SAD Džozefa Bajdena.

Borba: Denis Kapustin, Ruski dobrovoljački korpus
Borba: Denis Kapustin, Ruski dobrovoljački korpusfoto: Printscreen

Jevgenij Prigožin, šef ruske paravojne grupe Vagner, izjavio je da su njegovi ljudi počeli da predaju položaje ruskim vojnicima u Bahmutu.

- Povlačimo se iz Bahmuta. Do 1. juna većina boraca će se premestiti u baze u pozadini - rekao je on.

Napad na Kremlj

Njujork tajms je objavio da u Pentagonu veruju da je napad dronom na Kremlj početkom maja izvršila ukrajinska obaveštajna služba. Posle napada zapadni mediji su spekulisali da li se radi o lažnom napadu iza kog stoji ruska strana. U vezi s dugonajavljivanom ukrajinskom ofanzivom oglasio se Mihail Podoljak, savetnik predsednika Zelenskog:

- Ofanziva neće biti pojedinačni događaj koji će započeti u određeni sat određenog dana svečanim presecanjem crvene trake - rekao je on.

Potpisan sporazum

Ruske nuklearke u Belorusiji

Rusija i Belorusija su potpisale sporazum o raspoređivanju ruskog taktičkog nuklearnog oružja u Belorusiji. Rojters je preneo da je ruski ministar obrane Sergej Šojgu rekao da Zapad vodi "neobjavljeni rat" protiv Rusije i Belorusije. Šojgu je u Minsku bio na sastanku Saveta ministara obrane zemalja članica ODKB, koje uključuju Rusiju, Jermeniju, Belorusiju, Kazahstan, Kirgistan i Tadžikistan. Rusija je već predala Minsku raketni sistem "Iskander", koji može da nosi nuklearno oružje.

Jens Stoltenberg

Kijev neće u NATO pre kraja rata!

Jens Stoltenberg, generalni sekretar NATO, priznao je da su članice Alijanse podeljene u vezi s pristupanjem Ukrajine, koje će biti na dnevnom redu sastanka u julu u Vilnjusu.

- Najveća bezbednosna garancije Ukrajini biće ulazak u NATO, ali to se neće dogoditi dok traje rat - rekao je on.Podsećamo, na samitu NATO u Budimpešti 2008. poručeno je da će ukrajina i Gruzija "postati članice", ali ne i kad će se to dogoditi.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track