Najnovije vesti

ŠTO DALJE OD KITA! Norveške vlasti upozorile građane da se klone beluge za koju stručnjaci tvrde da je RUSKI ŠPIJUN (VIDEO)
Foto: Printscreen/Youtube

došao do osla

ŠTO DALJE OD KITA! Norveške vlasti upozorile građane da se klone beluge za koju stručnjaci tvrde da je RUSKI ŠPIJUN (VIDEO)

Planeta
17:38h

Zvaničnici norveške vlade upozorili su stanovnike da se klone prijateljski nastrojenog kita za koga stručnjaci navode da bi mogao biti ruski špijun.

Beluga nazvan Hvaldimir, koji pliva duž obale zemlje, prvi put je primećen još 2019. godine kako nosi ruski pojas sa nosačima za podvodnu kameru, a to je dovelo do toga da stručnjaci veruju da ga je obučila ruska mornarica.

Osumnjičeni "tajni agent" nedavno se ponovo pojavio u gusto naseljenoj oblasti u zalivu Oslofjord, gde se inače nalazi i glavni grad Norveške, a gde je pratio čamce i zabavljao ljude na brodu, upozorila je Norveška direkcija za ribarstvo.

Frank Bake-Jensen, direktor agencije, pozvao je stanovnike da "izbegavaju kontakt" sa Hvaldimirom radi bezbednosti životinje iako je pitoma i navikla da bude u blizini ljudi.

- Posebno upozoravamo ljude u čamcima da drže dobru distancu kako bi izbegli da kit bude povređen ili ubijen - rekao je Bake-Jensen.

Hvaldimir je inače nadimak kombinacija norveške reči za kita i imena ruskog predsednika Vladimira Putina.

Zvaničnici navode da kita ipak neće uhvatiti uprkos njegovim mogućim vezama sa Rusijom.

- Uvek smo govorili da je dotični kit slobodna životinja i ne vidimo razlog da ga uhvatimo i stavimo iza barijera - rekao je Bake-Jensen.

Njegovo kretanje, međutim, ipak prate morski zvaničnici.

Kita je prvi otkrio ribar Joar Hesten 2019. godine nakon što je sisar počeo da trlja svoje telo o čamac. Morski biolozi i drugi stručnjaci rekli su tada za CNN da je beluga očigledno obučena životinja iz Rusije, a na jednom od njegovih pojaseva je pisalo "Oprema Sankt Peterburga" što je potkrepljivalo teoriju da bi kit mogao biti špijun.

- Poznato je da ruska mornarica odavno obučava beluge za vođenje vojnih operacija - rekao je tada morski biolog u Norveškoj direkciji za ribarstvo Jorgen Re Vig.

Kitovi koje navodno obučava ruska vojska generalno imaju zadatak da čuvaju pomorske baze odnosno da pomažu roniocima i traže izgubljenu opremu, ali se mogu koristiti u druge svrhe, rekao je biolog.

(Kurir.rs/NY post)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja