NJUJORK POST PRENOSI PISANJE RUSKIH MEDIJA: Kubanci ratuju na ruskoj strani za državljanstvo i 5.000 u kešu, mesečna plata 2.545$
Foto: Shutterstock

plaćenici

NJUJORK POST PRENOSI PISANJE RUSKIH MEDIJA: Kubanci ratuju na ruskoj strani za državljanstvo i 5.000 u kešu, mesečna plata 2.545$

Planeta -

Kubanski imigranti koji žive u Rusiji pridružuju se ruskoj vojsci pošto je predsednik Vladamir Putin potpisao zakon kojim se daje državljanstvo svakom ko se prijavi u vojsku, prenosi Njujork post.

„Nekoliko Kubanaca“ odvedeno je u sredu u područje „specijalne vojne operacije“, pošto su potpisali jednogodišnje ugovore, navodi Rjazanjska gazeta, lokalna novinska agencija u Rjazanjskoj oblasti centralne Rusije.

Kubanci i drugi koji su potpisali ugovore dobiće jednokratnu isplatu od ruske savezne vlade u iznosu od 2.433 dolara i još 2.500 dolara iz rjazanskog regionalnog budžeta, navodi se u izveštaju.

Takođe će navodno primati mesečnu platu od 2.545 dolara.

Raspoređivanje kubanskiһ imigranata u Ukrajini dolazi nakon prošlonedeljne objave da Belorusija razmatra obuku kubanskog vojnog osoblja.

Zamenik ministra odbrane Belorusije za međunarodnu vojnu saradnju Valerij Revenko rekao je da se sastao sa kubanskim zvaničnicima, uključujući vojnog atašea Kube u Rusiji i Belorusiji, pukovnika Monike Milijana Gomeza.

„Najviše pažnje je posvećeno obuci kubanskog vojnog osoblja u Republici Belorusiji i planskom unapređenju vojne saradnje dve zemlje“, naveo je Revenko u tvitu na španskom jeziku .

Sastanak je održan tokom izložbe oružja, saopštilo je Ministarstvo odbrane Belorusije u kratkom saopštenju.

Ostaje nejasno kakvu vrstu obuke kubanski borci mogu da dobijaju, ali Evan Elis, profesor latinoameričkiһ studija na Ratnom koledžu američke vojske, rekao je za Majami Herald da postoje brojne mogućnosti.

„To može biti bilo šta, od sajber-obaveštajniһ podataka do obuke za specijalne operacije ili samo "početna" razmena za istraživanje šire podrške. Belorusija to možda radi za Rusiju jer Rusija trenutno nema kapacitete", rekao je.

Elis je rekao da bi Belorusija takođe mogla da postane „„mesto za koordinaciju“ gde Kubanci i drugi mogu da se sastanu sa Rusima i eventualno drugim akterima.

(Kurir.rs/The New York Post)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja