DOGOVOR: Izbegnuti bankrot Amerike i "majka svih kriza"!
Kompromis: Kevin Makarti i Džozef Bajden, Foto: AP Alex Brandon

Sporazum Bajdena i Makartija

DOGOVOR: Izbegnuti bankrot Amerike i "majka svih kriza"!

Planeta -

Podignuta gornja granica američkog javnog duga, koji trenutno iznosi neverovatnih 31.400 milijardi dolara

Svet može da odahne, majka svih ekonomskih kriza je izbegnuta skoro pa u poslednji čas! Američki predsednik Džozef Bajden i Kevin Makarti, predsednik Predstavničkog doma Kongresa SAD i lider republikanaca, posle mukotrpnih pregovora postigli su načelni sporazum o povećanju limita za američki javni dug!

On trenutno iznosi neverovatnih 31.400 milijardi dolara i u slučaju da sporazum nije postignut do 5. juna, američka federalna vlada bi bankrotirala.

Bez slavlja

Zaposleni u federalnim službama bi u tom slučaju ostali bez primanja, ne bi bile isplaćivane penzije, poverioci ne bi dobili nazad svoja potraživanja, došlo bi do propasti tržišta i Sjedinjene Države bi pogodila velika recesija.

Majka svih kriza, kako je nazivaju ekonomisti, prelila bi se na globalnu svetsku ekonomiju. Dogovor Bajdena i Makartija je objavljen bez ikakvog slavlja, što samo odražava i koliko su teški bili razgovori i da bi dogovor tek trebalo progurati kroz Predstavnički dom, gde republikanci imaju većinu, i Senat, gde su demokrate zadržale prostu većinu nakon prošlogodišnjih delimičnih izbora.

- Maločas sam završio telefonski razgovor s predsednikom. Nakon što je mesecima trošio vreme i odbijao da pregovara, danas smo postigli načelni sporazum vredan američkog naroda - rekao je Makarti. Ubrzo se oglasio i šef Bele kuće:

- Dogovor je važan korak napred, ali je i kompromis. A to znači da neće svi dobiti ono što žele. To je odgovornost vladanja - poručio je Bajden.

Zakonski limit

Sporazumom će na dve godine biti povećan zakonski limit američkog javnog duga. Potrebno je usaglasiti još neke detalje i on bi trebalo da se u sredu nađe na glasanju u Kongresu. Makarti je dodao da sporazum uključuje istorijsko smanjenje javne potrošnje i naveo da neće biti novih poreza i novih vladinih programa.

Što se konkretnih stavki tiče, republikanci su izborili povećanje troškova odbrane, ali su postavili limite za više socijalnih programa - markice za hranu koje koriste siromašni mnogo teže će ubuduće dobijati mlađi od 54 godine bez dece. Na drugoj strani, one će biti dostupnije ratnim veteranima i beskućnicima.

U analizi Njujork tajmsa navodi se da će javna potrošnja u narednih 10 godina biti smanjena za oko 650 milijardi dolara.

Progurati sporazum u Kongresu

Sledi teži deo posla

Cilj je da sporazum bude proguran kroz podeljeni Kongres. Republikanci u Predstavničkom domu imaju 222 kongresmena, dok demokrate imaju 213.

U Senatu demokrate imaju 51 glas naspram republikanskih 49 glasova. Procenjuje se da sporazum neće lako proći, tj. neće lako dobiti podršku desnog krila Republikanske stranke, koje želi znatno smanjenje javne potrošnje, i levo krilo Demokratske stranke, koje želi da se dug smanji povećanjem poreza bogatim pojedincima i kompanijama.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja