ZAŠTO RUSIJA TROŠI TOLIKO DRONOVA U KIJEVU? Najvažniji cilj - da istroši ukrajinsku protivvazdušnu odbranu!
Foto: Kurir tv

ZAŠTO RUSIJA TROŠI TOLIKO DRONOVA U KIJEVU? Najvažniji cilj - da istroši ukrajinsku protivvazdušnu odbranu!

Planeta -

Jutrošnji ruski napad na Kijev 14. je napad na glavni grad Ukrajine ovog meseca. Ukrajinski zvaničnici procenjuju da je Rusija rano jutros poslala više od 50 jurišnih dronova prema glavnom gradu. Veliku većinu uništila je protivvazdušna odbrana, a čini se da su žrtve i šteta minimalne, sudeći prema gradskim vlastima.

Zašto onda Rusija ulaže toliko truda za tako ograničene rezultate? CNN piše da se ustvari radi o jeftinim napadima i da Rusi imaju dva cilja.

Prvo, bespilotne letelice Šahed iranske proizvodnje jeftin su način da se Kijevu, koji je veći deo prošle godine bio pošteđen uticaja ruske invazije, nanese barem malo boli. Rusija je kupila stotine takvih bespilotnih letelica, koje koštaju otprilike 20 puta manje od projektila, prenosi Index.hr.

Naneti psihološku štetu

Ova bol je psihološka koliko i fizička. Noćni napadi šalju hiljade ljudi u skloništa i podrume. Prozori su razbijeni, ruševine padaju po ulicama. Od početka invazije sirena za vazdušnu uzbunu u Kijevu je uključena kumulativno 887 sati. Najbliža istorijska paralela mogla bi biti nacistička upotreba krstarećih projektila V2 „doodlebug“ protiv Londona na kraju Drugog svetskog rata, stoji u analizi CNN-a.

Napadi su se dogodili tokom noći, dok se glavni grad Ukrajine pripremao za proslavu Dana Kijeva, obeležavanja osnivanja grada pre više od 1500 godina. To verovatno nije slučajno. Međutim, sve ukazuje na to da je, uprkos iscrpljenosti, stav gradskog stanovništva o vlasti i invaziji ovakvim napadima više otvrdnuo nego oslabio.

Oslabiti protivvazdušnu odbranu

Viši cilj ruske strane u slanju talasa Šaheda verovatno je taj da istroši ukrajinsku protivvazdušnu odbranu i natera je da troši oskudnu municiju na rojeve dronova.

Višestruki izveštaji u proteklih nekoliko meseci, uključujući procene u procurelim američkim vojnim dokumentima, upućivali su na kritične nedostatke u slojevitoj protivvazdušnoj odbrani Ukrajine, posebno jer je njen sistem S-300 iz sovjetske ere degradiran i postaje sve teže pronaći municiju za takve sisteme.

Kurir.rs/Nova

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track