AVION KOJI JE NAPAO JUGOSLAVIJU LETI BLIZU SRBIJE! Ovo je najopasniji bombarder na svetu, vredi više od 300 miliona dolara! VIDEO
Foto: Printscreen/Twitter

AVION KOJI JE NAPAO JUGOSLAVIJU LETI BLIZU SRBIJE! Ovo je najopasniji bombarder na svetu, vredi više od 300 miliona dolara! VIDEO

Planeta -

U utorak 30. maja američki bombarder "B-1B Lancer" vršiće prelet od 13 do 15 časova iznad Sarajeva.

Sjedinjene Američke Države saopštile su da će bombarder "B-1B Lancer" vršiti prelet iznad Sarajeva u utorak 30. maja u periodu od 13 do 15 časova, piše "Klix.ba". Ovaj avion će leteti u ime simboličnog prijateljstva Sjedinjenih Američkih Država i Bosne i Hercegovine.

"B-1B Lancer" je bombarder koji ima najveću nosivost konvencionalnog vođenog i nevođenog oružja u američkom ratnom vazduhoplovstvu. Bombarder ima konfiguraciju krila/trupa promenljive geometrije i turboventilatorske motore sa naknadnim sagorevanjem, omogućavajući veliki domet, manevrisanje i veliku brzinu.

Takođe ima napredne sisteme za ciljanje, navigaciju i komunikaciju, kao i elektronske sisteme za samozaštitu i ometanje. "B-1B Lancer" je veoma svestran avion sa višenamenskim sistemom naoružanja i koristi se u raznim operacijama širom sveta.

Bombarder ima impresivne performanse i nosivost i drži mnoge svetske rekorde u brzini, nosivosti, dometu i vremenu poletanja. Proizvođač ovog bombardera je kompanija Boing, a cena jednog takvog bombardera je 317 miliona dolara.

Prvi put je korišćen u borbi kao podrška operacijama protiv Iraka tokom operacije "Desert Fox" u decembru 1998. godine, a 1999. šest ovakvih bombardera je korišćeno u operaciji "Milosrdni anđeo" u Saveznoj Republici Jugoslaviji, spustivši više od 20 odsto ukupne količine naoružanja.

Kurir.rs/Mondo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track