ODNOSI NA NAJNIŽEM NIVOU: Rusija zatvara četiri diplomatska predstavništva u Nemačkoj
Foto: Shutterstock

ODNOSI NA NAJNIŽEM NIVOU: Rusija zatvara četiri diplomatska predstavništva u Nemačkoj

Planeta -

Rusko-nemački odnosi su na najnižem nivou pošto je nemačka vlada u sredu objavila da će Rusija zatvoriti četiri diplomatska predstavništva u Nemačkoj.

Reč je o potezu koji dolazi nakon što je Moskva postavila ograničenje za broj osoblja u nemačkoj ambasadi i srodnim telima u Rusiji. Kremlj je saopštio da samo 350 nemačkih diplomata može ostati na njegovom tlu.

Portparol nemačkog ministarstva spoljnih poslova Kristofer Burger rekao je novinarima u Berlinu da Rusija ima konzulate u Bonu, Frankfurtu, Hamburgu, Lajpcigu i Minhenu. Burger je rekao da će Rusiji biti dozvoljeno da nastavi sa radom ambasade u Berlinu i još jednog konzulata nakon kraja godine.

Ruska vlada je nedavno saopštila da bi gornja granica od 350 zvaničnika nemačke vlade, uključujući one koji rade u kulturnim telima i školama, mogla ostati u Rusiji.

To znači da će Nemačka morati da zatvori svoje konzulate u Jekaterinburgu, Novosibirsku i Kalinjingradu do novembra. Otvoreni će ostati samo ambasada u Moskvi i konzulat u Sankt Peterburgu, dodao je.

Burger je rekao da više "jednostavno nema osnove" za brojne bilateralne aktivnosti između dve zemlje. On je kazao da će odluka Nemačke da koncentriše svoje preostalo osoblje u ambasadi i ključnom konzulatu "očuvati diplomatsko prisustvo u Rusiji".

Kurir.rs/Blic

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track