ORBAN POZVAO DA SE ZAUSTAVI KRVOPROLIĆE: Ukrajinska kontraofanziva mora biti završena pre nego što počne, Mađarska neće u rat
Foto: EPA/MARTIN DIVISEK

potrebni mirovni pregovori

ORBAN POZVAO DA SE ZAUSTAVI KRVOPROLIĆE: Ukrajinska kontraofanziva mora biti završena pre nego što počne, Mađarska neće u rat

Planeta -

Kontraofanziva bi za Ukrajinu bila „krvavo kupatilo“, jer napadačka strana uvek trpi velike gubitke, pa se mora sprečiti pre nego što i počne, rekao je mađarski premijer Viktor Orban .

"I sam, kao osoba koja je služio vojsku godinu i po, a bez završene vojne akademije, saznao da napadači imaju tri puta više gubitaka od branilaca. Rusija ima oko 140 miliona ljudi, u Ukrajini ne znamo koliko, verovatno negde između 30-40 miliona – pod takvim okolnostima, pokretanje velike ofanzive je krvoproliće“, rekao je Orban na radiju Košut.

„Stoga, smatram da se mora učiniti sve da se strane ubede u potrebu prekida vatre i mirovnih pregovora i pre početka ukrajinske kontraofanzive, inače ćemo izgubiti mnogo ljudskih života“, dodao je on.

Od početka sukoba, Mađarska se dosledno protivila sankcijama ruskim energetskim resursima i isporuci oružja Ukrajini. U martu 2022. godine mađarski parlament je doneo uredbu o zabrani isporuke oružja Ukrajini sa teritorije zemlje.

Rukovodstvo zemlje je više puta naglašavalo da se Mađarska zalaže za rani početak mirovnih pregovora.

Orban: Nikada nećemo ratovati protiv Rusije

Mađarska pod trenutnom vladom nikada neće ratovati protiv Rusije, niti će dozvoliti da bude uvučena u ukrajinski sukob, izjavio je mađarski premijer Viktor Orban.

On je tokom gostovanja na radio-stanici "Košut" komentarisao nedavnu izjavu gradonačelnika Budimpešte Gergeja Koračonja, koji je rekao da je "Mađarska već u ratu sa Rusijom".

- Ako neko govori takve stvari i ne pomeri se, taj neko jednostavno nije pri zdravoj pameti - rekao je Orban.

Prema njegovim riječima, "nijedna uračunljiva osoba, koja je čula za Drugi svetski rat, ne može da dozvoli sebi takve izjave", preneo je TASS.

- Sve dok je ova vlast aktuelna, Mađarska neće ratovati protiv Rusije - naglasio je Orban.

(Kurir.rs/RIA Novosti/TASS)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track