BLINKEN: SAD posvećuju više pažnje kineskoj pretnji, radimo na postizanju pravednog i trajnog mira za Ukrajinu
Foto: EPA / MARTIAL TREZZINI

poseta finskoj

BLINKEN: SAD posvećuju više pažnje kineskoj pretnji, radimo na postizanju pravednog i trajnog mira za Ukrajinu

Planeta -

Bela kuća je spremna da vodi razgovore sa Moskvom bez preduslova o budućem okviru za kontrolu nuklearnog naoružanja, iako donosi kontramere kao odgovor na odluku ruskog predsednika Vladimira Putina da suspenduje sporazum o kontroli atomskog oružja između dve zemlje, javlja danas AP.

Putin je u februaru najavio suspenziju saradnje Rusije sa odredbama Novog START ugovora o nuklearnim bojevim glavama i inspekcijama raketa, zbog dubokih tenzija između Vašingtona i Moskve povodom rata u Ukrajini.

Rusija je saopštila da će poštovati ograničenja nuklearnog oružja iz sporazuma.

Zvaničnici su poručili da će savetnik Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan naglasiti da će Vašington ostati posvećen pridržavanju sporazuma ako Rusija to učini, ali će takođe signalizirati da je otvoren za dijalog o izgradnji novog okvira za upravljanje nuklearnim rizicima pošto ugovor istekne u februaru 2026. godine.

Entoni Blinken
foto: AP/Jonathan Ernst

SAD posvećuju više pažnje kineskoj pretnji od rata u Ukrajini

SAD su postale pažljivije prema kineskoj "pretnji" od početka ruske invazije na Ukrajinu, koja im nije odvratila pažnju od rastućeg rivalitetra sa Pekingom, rekao je danas državni sekretar SAD Entoni Blinken.

"Naša podrška Ukrajini nije oslabila naše kapacitete da odgovorimo na potencijalnu pretnju koja dolazi iz Kine ili drugde, ona ih je ojačala", rekao je Blinken u govoru u Helsinkiju.

U osvrtu na Ukrajinu on je ocenio da bi pozivi na pregovore, i ideja primirja prema sadašnjim pozicijima na frontu samo "konsolidovala" kontrolu ruskug predsednika Vladimira Putina i omogućila mu da ponovo napadne.

Kina se zalaže za pregovore i protivi slanju dodatnog oružja Ukrajini.

Američki državni sekretar Entoni Blinken izjavio je danas da SAD rade sa Ukrajinom i drugim saveznicima na postizanju "pravednog i trajnog mira" za Ukrajinu.

"Podržaćemo napore, bilo Brazila, Kine ili neke druge države, ako oni pomognu u pronalaženju puta do pravednog i trajnog mira", rekao je Blinken prilikom posete Finskoj, prenosi Rojters.

Blinken je, govoreći u najnovijoj članici NATO alijanse ;Finskoj, rekao da će SAD pomoći u izgradnji "ukrajinske vojske budućnosti" objašnjavaujući da bi to značilo "moderno vazduhoplovstvo, integrisani PVO, napredne tenkove i oklopna vozila itd".

Najviši američki diplomata je ove nedelje posetio Finsku, Norvešku i Švedsku. Nordijski region je postao strateški važniji, pri čemu se prethodno nesvrstana Finska pridružila zapadnom vojnom savezu, a Švedska takođe želi da mu se pridruži.

(Kurir.rs/Beta/Fonet)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track