USAID odlazi iz Rusije

USAID odlazi iz Rusije

Planeta -
Mi se nadamo da će Rusija sada sama preuzeti punu odgovornost i nastaviti sav ovaj posao, kazala je Niland.

VAŠINGTON- Sjedinjene Američke Države su danas saopštile da će okončati rad Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) u Rusiji, posle zahteva ruskih vlasti da ta organizacija napusti zemlju.

Portparolka Stejt departmenta Viktorila Niland je rekla novinarima da je Rusija prošle sedmice pismom obavestila SAD o svojoj odluci.

Nilandova nije navela razlog za odluku Rusije, niti je uputila kritike, preneo je AP.

Ona je rekla da je novac te agencije odlazio na niz inicijativa, poput borbe protiv side i tuberkuloze, pomoći siročićima i žrtvama trafikinga i zaštite životne sredne.

"Mi se nadamo da će Rusija sada sama preuzeti punu odgovornost i nastaviti sav ovaj posao", kazala je Niland.

USAID je delovao u Rusiji od pada Sovjetskog saveza pre dve decenije na promovisanju "otvorenijeg i inovativnijeg društva i strateškog partnerska između Rusije i SAD", uloživši oko 2,7 milijardi dolara na socijalne i ekonomske programe.

Nilandova nije precizirala kada će se USAID potpuno povući iz Rusije, ističući da zvaničnici žele da "odgovorno završe ove programe".

To uljučuje pronalaženje načina da se nastavi rad sa ruskim nevladinim organizacijama na očuvanju programa "na koje se mnogi Rusi oslanjaju", dodala je Niland.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track