NARODI RATUJU, MAFIJE I DALJE SARAĐUJU: Mreža trgovine drogom, oružjem i ljudima između Ukrajine i Rusije NIJE POKIDANA
Foto: Shutterstock

POSAO SE I DALJE OBAVLJA, ALI VAN UKRAJINE

NARODI RATUJU, MAFIJE I DALJE SARAĐUJU: Mreža trgovine drogom, oružjem i ljudima između Ukrajine i Rusije NIJE POKIDANA

Planeta -

Sedeći u kafiću u ukrajinskoj luci Odesa, lokalni švercer puši cigaretu dok objašnjava kako je rat poremetio davno uspostavljene veze između podzemlja Rusije i Ukrajine.

„Ogromna većina ukrajinskih kriminalaca stala je na stranu Ukrajine“, rekao je 59-godišnji Kirim, koji je govorio pod uslovom da mu se da pseudonim.

Ali ima i onih koji nastavljaju da sarađuju sa Rusijom“, primetio je on, govoreći samo kada je konobar doneo kafu i otišao.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Shutterstock

Prekogranična mreža trgovine drogom, oružjem i ljudima koja se razvila između Ukrajine i Rusije iz ruševina Sovjetskog Saveza smatrana je jednom od najjačih u svetu.

Te veze su prekinute, ali i dalje postoje.

Kada su moskovske trupe napale Ukrajinu u februaru 2022. godine, to je rezultiralo presecanjem krijumčarskog autoputa koji je išao na zapad stotinama kilometara prema Evropi od granice sa Rusijom.

Operacije organizovanog kriminala između dve nacije cvetale su od 1990-ih zajedno sa ogromnom korupcijom.

„Ovo je bio jedan od najstrožih kriminalnih ekosistema u Evropi. Oni su bili jedno te isto“, rekao je u utorak Reitano, zamenik direktora neprofitne Globalne inicijative protiv transnacionalnog organizovanog kriminala.

Rat je podigao fizičke barijere, u vidu borbenih frontova i kontrolnih punktova, kao i bes zbog masovnih razaranja i patnji koje je invazija nanela.

„Osećanje mi-protiv njih je snažno u Ukrajini, tako da se čak i kriminalci osećaju patriotski“, rekao je Reitano.

Kirim se predstavio kao patriota i tvrdio je da je 100% prekinuo svoje krijumčarske veze sa Rusima, uz napomenu da su neki kriminalci uložili novac u rat ili dobrotvorne napore.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Shutterstock

Neki su se takođe, navodno, pridružili borbama na frontu, ali Reitano je primetio da kriminalci mogu da iskoriste rat da pokušaju da se rebrendiraju ili dobiju popustljivost od vlasti u zamenu za podršku.

Drugi član podzemlja u Odesi takođe je rekao da je patriota koji odbija da radi sa Rusima.

Međutim, 40-godišnji uterivač dugova Aleksandar (pseudonim) rekao je da kodeks kriminalaca zabranjuje bilo kakvu saradnju sa državom, koju je opisao kao suštinski korumpiranu.

„Ne želim da se borim za njih (vojsku), ali boriću se za svoj grad“, dodao je, pijuckajući svoje drugo kasno jutro pivo i noseći naočare za sunce.

Obojica članova podzemlja Odese rekli su da su ukrajinske bezbednosne službe rekle kriminalcima da prekinu svoje aktivnosti kada je Rusija izvršila invaziju, i pozdravili su davanje informacija o Rusima.

Neki očigledno nisu poslušali savet.

Ukrajinska služba bezbednosti rekla je AFP-u da je u proleće 2022. „neutralisala” moćnu kriminalnu grupu u Odesi, koja je sarađivala sa neprijateljem i „terorisala i zastrašivala lokalno stanovništvo”.

Kako je rat izbio, visoki članovi međunarodnih organizovanih kriminalnih grupa napustili su Rusiju i Ukrajinu i otišle u Centralnu Aziju, države Zaliva i druga mesta.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Youtube/Printscreen

„Znamo da još uvek postoji dosta saradnje između podzemlja Rusije i podzemlja Ukrajine ali van Ukrajine“, rekao je Reitano.

Evropol je takođe ukazao na veoma veliku verovatnoću da će gangsteri iz dve zemlje nastaviti da rade zajedno.

Agencija je napomenula da nikada ne postoji samo jedan put za krijumčarenje, tako da gašenje jednog puta ne zaustavlja tok krijumčarenja, a međunarodne kriminalne grupe su raznolike i agilne po definiciji.

"Oni gledaju na profit, pa čak i uz rat, nastavljaju svoj kriminalni posao i traže najbolju priliku", rekla je Katrin De Bole, izvršna direktorka agencije.

„U ovom trenutku ne vidimo rascep između ruske i ukrajinske mafije“, dodala je ona.

Bilo sa Rusima ili ne i uprkos ratom nametnutim barijerama njihovom reketu — kriminalci su i dalje na delu na ulicama lučkog grada.

"Ipak, sve ovo ide dalje. Odesa je Odesa", rekao je švercer Kirim i lagano slegnuo ramenima.

(Kurir.rs/The Moscow Times)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track