AMERIKA ŽELI INDIJU NA SVOJOJ STRANI: Ministar odbrane SAD u Delhiju, razgovara se o jačanju partnerstva ZBOG SVE JAČE KINE
Foto: EPA-EFE/HARISH TYAGI

DIPLOMATIJA

AMERIKA ŽELI INDIJU NA SVOJOJ STRANI: Ministar odbrane SAD u Delhiju, razgovara se o jačanju partnerstva ZBOG SVE JAČE KINE

Planeta -

Američki ministar odbrane Lojd Ostin razgovarao je danas u Nju Delhiju sa indijskim kolegom Radžnatom Singom o jačanju partnerstva sa Indijom dok se obe zemlje suočavaju sa ekonomskim usponom i rastućom ratoborgresivnošću Kine saopštili su zvaničnici.

Poseta visokog američkog zvaničnika usledila je u vreme kad Indija jača svoju domaću odbrambenu industriju nabavljanjem novih tehnologija i smanjivanjem oslanjanja na uvoz, posebno iz Rusije, njenog najvećeg dobavljača vojne opreme.

Lojd Ostin
foto: EPA-EFE/HARISH TYAGI

U saopštenju indijskog ministarstva odbrane navodi se da su na sastanku odlučili "da istraže mogućnosti za zajednički razvoj novih tehnologija i zajedničku proizvodnju postojećih i novih sistema i da olakšaju saradnju odbrambenih sistema dve zemlje“.

Oni su takođe razgovarali o pitanjima regionalne bezbednosti s obzirom na njihov zajednički interes za održanje mira i stabilnosti u indo-pacifičkoj regiji.

Indija od kompanije Dženeral atomik aeronautikal sistems želi da kupi 18 vojnih bespilotnih letelica veće izdržljivosti po ceni od 1,5 do dve milijarde dolara, rekao je vojni analitičar Rahul Bedi. Bedi je rekao da će bespilotne letelice verovatno biti raspoređene duž granice sa Kinom i Pakistanom i u strateškom regionu Indijskog okeana.

U objavi na Tviteru nakon dolaska u Nju Delhi u nedelju Ostin je rekao da se vraća se u Indiju da bi se sastao sa ključnim liderima radi razgovora o jačanju glavnog odbrambenog partnerstva. "Zajedno, unapređujemo zajedničku viziju za slobodan i otvoren region", dodao je.

Lojd Ostin
foto: EPA-EFE/HARISH TYAGI

Ministar Ostin je u Nju Delhi stigao iz Singapura, gde je prisustvovao Šangri-La dijalogu, godišnjem forumu koji okuplja najviše zvaničnike odbrane, diplomate i lidere. Ostin je lobirao za podršku viziji Vašingtona o "slobodnom, otvorenom i bezbednom Indo-Pacifiku u svetu pravila i prava", kao najboljem pravcu za suprotstavljanje jačanju kineskog uticaja u regionu.

Kineski ministar odbrane general Li Šangfu rekao je na konferenciji da su SAD "obmanjivale i iskorišćavale" azijsko-pacifičke države radi sopstvenih interesa kako bi sačuvale "svoju dominantnu poziciju".

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track