NEZAVISNA ISTRAGA SABOTAŽE SEVERNOG TOKA: Na dnu Baltika pronađen važan novi trag! KORISTI GA AMERIČKA MORNARICA! (FOTO)
Foto: SWEDISH COAST GUARD HANDOUT

NEZAVISNA ISTRAGA SABOTAŽE SEVERNOG TOKA: Na dnu Baltika pronađen važan novi trag! KORISTI GA AMERIČKA MORNARICA! (FOTO)

Planeta -

Novinar američkog portala "Grejzon" Džefri Brodski učestvovao je, kako su naveli u "prvoj nezavisnoj ekspediciji koja istražuje sabotažu gasovoda Severni tok", i u blizini jednog od mesta eksplozije našli ronilačku čizmu kakvu, između ostalog, koristi i američka mornarica.

U veče 24. maja 2023. godine, novinar Brodski sedeo je na brodiću "Baltički istraživač" direktno iznad oštećenja na gasovodu Severni tok 2, gledajući u snimak uživo sa podvodnog drona, kada je nedaleko od mesta eksplozije spazio narandžasto-crnu čizmu.

"Identifikovan je model koji veoma podseća na ovu čizmu, a koriste ga i američka mornarica i komercijalni ronioci. Takođe, viđeni su i ronioci ukrajinske mornarice koji nose slične čizme", piše Brodski u svom izveštaju.

O ovom detalju do sada nisu izvestili danski, švedski, a ni nemački istražitelji, koji su mesecima sprovodili istragu u ono što Brodski naziva "najgrublje sabotaže u istoriji u industrijskom sektoru i presecanje glavne arterije jeftine ruske energije koja je bila ključna za održavanje nemačke industrije", iako napominje da je njegov tim saznao da su istražitelji o postojanju ove čizme bili obavešteni.

Da stvar bude još složenija, "Grejzon" napominje da ovakve čizme koriste američki ronioci, a da su one mogle biti zapazažene i na ukrajinskim roniocima koje su obučavali njihove američke kolege. Povrh toga, sličan model čizama izgleda da je i komercijalno dostupan.

Brodski napominje da je čizma nađena otprilike pet metara od mesta curenja u gasovodu Severni tok 2 u ekskluzivnoj ekonomskoj zoni Švedske, istakavši da je nepoznato koliko je ona vremena mogla provesti na toj lokaciji.

Švedski inženjer Erik Anderson, koji je organizovao ekspediciju i o njoj obavestio nadležne organe, kao jedno objašnjenje za činjenicu da su čizmu istražitelji naizgled propustili navodi mogućnost da je ona ranije bila prekrivena sedimentom ili blatom koje su zatim podvodne struje ili eksplozije pomerile.

Kako navodi autor, čizma veoma podseća na model "Tor" koju proizvodi "Nortern dajver", britanska kompanija sa proizvodnjom u Kini, što je potvrdio i vojno-komercijalni direktor te firme.

Čizma američkog ronioca u Perl Harboru 2005. godine (levo) i čizma koju je snimio 'Grejzon' (desno)
Čizma američkog ronioca u Perl Harboru 2005. godine (levo) i čizma koju je snimio "Grejzon" (desno)foto: Printscreen Grejzon

"Ovo izgleda kao 'Tor spoljna čizma", izjavio je Nil Tordof za "Grejzon" nakon uvida u fotografiju, dodavši ipak da ne može biti "100 odsto siguran."

On je, međutim, napomenuo da "Nortern dajver" ne proizvodi ovaj model otkako je pandemija kovida 19 poremetila lance proizvodnje.

"Ako je u pitanju spoljna čizma 'Tor', ona se koristi u industriji nafte i gasa za ronioce. To je deo suvog odela koje se inače koristi u kontaminiranim vodama zarad bezbednosti ronioca", objasnio je Tordof, dodavši da se čizma koristi "širom sveta".

Predstavnici "Severnog toka" obavestili Šveđane još u februaru

"Grejzon" navodi da bi čizmu mogao izgubiti jedan od ronilaca koji je postavljao bombe, ili, ako je verovati čuvenom novinaru i dobitniku Pulicerove nagrade Simoru Heršu, ona je mogla pripadati roniocu kome je naređeno da se vrati na mesto zločina i pokupi neaktivirani eksploziv namenjen za netaknutu liniju Severnog toka 2. Takođe, čizma bi mogla biti i vlasništvo nekog komercijalnog ronioca.

Gasovod, Ekplozija, Severni Tok
foto: Printscreen Twitter

Organizator ekspedicije Anderson je napomenuo da se o čizmi raspitao i kod kompanije "Severni tok 2 AG", odakle mu je portparol kompanije rekao da zna za njeno prisustvo.

Anderson ističe da je sa predstavnicima kompanije imao "dug razgovor" 30. maja, dodavši da oni "jasno poriču da su u tom području ikada sprovodili zarone zarad izgradnje ili radova na održavanju cevi."

Andersonu je takođe napomenuto iz kompanije "Severni tok 2 AG" da su otkrili čizmu "u februaru i prijavili je švedskim istražiteljima."

Zašto Šveđani ćute?

Autor Džefri Brodski napominje da je švedska podmornica "Belos" detaljno pretražila mesta oštećenja gasovoda u oktobru prošle godine, i da je u dva navrata provela više od osam sati tik iznad mesta gde je čizma pronađena. Dodaje da "Grejzon" u vreme pisanja teksta nije dobio nikakav odgovor od švedskih istražitelja.

Međutim, anonimni izvor za "Grejzon" razgovarao je sa jednim od ronilaca sa "Belosa", koji je negirao da je takve čizme nosio bilo ko od njegovih kolega. Ronilac takođe odsečno negira umešanost njegovog tima u postojanje čizme.

Ko je razneo "Severni tok"?

Pozivajući se na izvor sa "direktnim znanjem o operativnom planiranju" sabotaže, čuveni istraživački novinar Simor Herš je još u februaru ove godine pisao da su za eksplozije odgovorne SAD uz saradnju sa Norveškom.

Severni Tok, Eksplozija, gasovod, Švedski novinari
foto: Printscreen Twitter

Sa druge strane, nemački istražitelji ustremili su se na privatnu jahtu "Andromeda", za koju sumnjaju da je iznajmio mali tim proukrajinskih militanata za transport eksploziva do gasovoda Severni tok. Herš, ali i neki drugi zapadni stručnjaci su priču o "Andromedi" odbacili, navodeći da je sprovođenje tako komplikovane operacije nemoguće sprovesti bez većeg plovila i adekvatne opreme.

Povrh toga, Herš je, pozivajući se na izvor sa "direktnim obaveštajnim podacima", krajem marta objavio da su se o plasiranju priče o "proukrajinskoj grupi" dogovorili predsednik SAD Džozef Bajden i nemački kancelar Olaf Šolc, koji su se neformalno sastali neposredno pre nego što će "Njujork tajms" objaviti jednu takvu priču.

Čak je i autorka Erika Solomon je za "Njujork tajms" pisala početkom aprila kako joj je rečeno da su švedski i danski istražitelji skeptični prema hipotezi nemačkih istražitelja o "Andromedi", ali da su je sa podsmehom odbacili i moreplovci sa danskog ostrvceta Kristijanso udaljenog 12 nautičkih milja od mesta eksplozije, dok ju je pomorski oficir i analitičar sa danskog Instituta za strategiju i studije rata Johanes Riber to šaljivo nazvao "Džejms Bond" teorijom".

Kurir.rs/RT

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track