Najnovije vesti

VELIKO HAPŠENJE MAFIJAŠKOG KLANA NDRANGETA: U akciji Evropola privedeno više od 30 osoba osumnjičenih za trgovinu drogom
Foto: MUP Crna Gora

VELIKO HAPŠENJE MAFIJAŠKOG KLANA NDRANGETA: U akciji Evropola privedeno više od 30 osoba osumnjičenih za trgovinu drogom

Planeta
01:01h

U najnovijoj akciji protiv italijanske mafijaške organizacije Ndrangeta u Italiji, Belgiji i Nemačkoj, koju su podržali Evrodžast i Evropol, a koja je usmerena na borbu protiv međunarodne trgovine drogom, uhapšen je danas 31 osumnjičeni, a oduzeta je imovina u vrednosti više od 3,8 miliona evra, saopštio je Evropol.

Kako se navodi, 18 osumnjičenih je uhapšeno u Italiji, osam u Belgiji i pet u Nemačkoj, a izvršeno je ukupno 53 pretresa u kojima je zaplenjena imovina u vrednosti od više od 3,8 miliona evra, uključujući gotovinu, drogu, vozila i imovinu.

U saopštenju se navodi da je u akcijama na terenu učestvovalo više od 840 policajaca, kao i da je operacija nastavak prethodne istrage koju su italijanske vlasti sprovodile od 2013. do 2018. godine protiv iste kriminalne mreže.

Osumnjičeni su nastavili da koriste postojeću i dobro uspostavljenu mrežu za transport uglavnom kokaina iz Južne Amerike u Nemačku i Italiju preko nekoliko evropskih luka zbog čega su osnovali ispostavu u Nemačkoj da bi olakšali šverc droge.

Za pokrivanje transporta droge koristili međunarodne kompanije

Za pokrivanje transporta droge, osumnjičeni su koristili međunarodne kompanije koje se bave trgovinom automobilima i hranom.

Slučaj je otvorio Evrodžast u avgustu 2019. godine na zahtev italijanskih vlasti, a zajednički istražni tim uspostavljen je između italijanskih i nemačkih vlasti uz podršku Evrodžasta u februaru 2020, a u martu 2021. proširen je na Belgiju.

Italijanska policija saopštila je prethodno danas da su vlasti uhapsile 25 osoba u Italiji, Belgiji i Nemačkoj u racijama usmerenim na lanac trgovine drogom koji vodi italijanska mafija Ndrangeta.

Mafija delovala iz svog sedišta u Kalabriji

Carinska policija je navela da je mafija delovala iz svog sedišta u Kalabriji, ali da je takođe imala ispostavu u Nemačkoj za uvoz "velikih količina" kokaina, heroina i hašiša, preneo je Rojters.

Belgijsko federalno javno tužilaštvo saopštilo je da je uhapšeno osam osumnjičenih u Belgiji, a da je deveti uhapšen u Nemačkoj preko belgijskog naloga za hapšenje.

Belgijske vlasti su saopštile da su hapšenja povezana sa prethodnom operacijom koja je 2015. godine rasvetlila da klan Ndrangeta uvozi kokain iz Južne Amerike u južnu Italiju preko Belgije, sa "logističkom" bazom u Frankfurtu u Nemačkoj.

Nedavne istrage, obogaćene informacijama nakon otključavanja šifrovane telefonske mreže Skaj, pomogle su u otkrivanju laboratorije za ekstrakciju kokaina u blizini luke Antverpen u junu 2021. godine, navodi se u belgijskom saopštenju.

Ndrangeta je nadmašila sicilijansku Koza nostru i postala je najmoćnija italijanska mafijaška grupa, uglavnom zahvaljujući tome što je postala glavni švercer kokaina iz Latinske Amerike u Evropu.

Kurir.rs/Blic

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
 
track