PUTIN PROSLAVIO DAN RUSIJE: Pružio podršku vojnicima koji ratuju u Ukrajini
Foto: EPA-EFE/VLADIMIR ASTAPKOVICH/SPUTNIK/KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT

PUTIN PROSLAVIO DAN RUSIJE: Pružio podršku vojnicima koji ratuju u Ukrajini

Planeta -

Ruski predsednik Vladimir Putin proslavio je državni praznik, Dan Rusije, hvaleći patriotsku tradiciju zemlje kako bi pružio podršku vojnicima koji se bore u Ukrajini.

„Ovim državnim praznikom obeležava se neodvojivost viševekovne istorije od veličine i slave domovine, afirmiše se jedinstvo višenacionalnog naroda, privrženost svojoj domovini, topao, iskren odnos prema voljenoj domovini“, rekao je Putin na svečanom uručenju državnih nagrada.

Prema njegovim rečima, takvi osećaji „u teškim trenucima za Rusiju“ još snažnije ujedinjuju njeno društvo, pružaju čvrst oslonac njenim herojima, „učesnicima specijalne vojne operacije“.

„Specijalna vojna operacija“ je službeni naziv ruskih vlasti za rat u Ukrajini.

Praznik se odvija dok se intenziviraju protivofanzivne akcije Ukrajine protiv ruskih snaga koje su okupirale oko 20 odsto te zemlje.

Ukrajinski zvaničnici poslednjih dana tvrde da je ukrajnska vojska povratila kontrolu nad nekim okupiranim selima i da je napredovala na nekim tačkama duž fronta.

Iako je Rusija naširoko kritikovana zbog napada na civilne ciljeve u Ukrajini, uključujući stambene zgrade, Putin je primaocima državnih nagrada rekao da je šokiran ukrajinskim napadima na civilna područja.

„Nikako ne mogu da shvatim zašto neprijatelj gađa stambena naselja. S kakvim ciljem? Zašto? Koji je smisao toga? Udaraju na objekte koji su jasno humanitarnog karaktera. Koja je svrha toga? Nema vojne svrhe, nema je uopšte“, kazao je.

Dan Rusije obeležava rusko proglašenje suvereniteta 1990. godine, kada je ona još bila deo Sovjetskog Saveza.

U sklopu deklaracije o suverenitetu, Rusija je proklamovala da njeni zakoni imaju prednost nad sovjetskim federalnim zakonodavstvom. Smatra se da taj potez označava početak ustavne reforme u Rusiji, koja je postala nezavisna sa raspadom SSSR-a 1991. godine.

Kurir.rs/Nova

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track