Si sa predsednicom Hondurasa
Foto: Kineska medijska grupa

Si sa predsednicom Hondurasa

Planeta -

Kineski predsednik Si Đinping razgovarao je danas popodne u Velikoj dvorani naroda sa predsednicom Republike Honduras Ksiomarom Kastro de Selaja, koja boravi u državnoj poseti Kini.

„Kina i Honduras su u martu ove godine uspostavili diplomatske odnose, a Vi ste prvi predsednik koji boravi u državnoj poseti Kini. Vaš dolazak je otvorio novo istorijsko poglavlje odnosa Kine i Hondurasa i od posebnog je i velikog značaja“, istakao je Si, uputivši predsednici Hondurasa srdačnu dobrodošlicu.

„Vi ste prva žena predsednica Hondurasa. Otkako ste stupili na dužnost, predvodili ste narod Hondurasa da se samostalno razvija i napreduje, zalagali se za postizanje novog uspeha u nacionalnom razvoju, na tome Vam iskreno čestitam”, naveo je predsednik Si.

„Vi ste odlučno ispunili obećanja data na izborima o uspostavljanju diplomatskih veza sa Kinom, donevši istorijsku odluku i pokazavši odlučnu političku volju. Vaš suprug, bivši predsednik Hondurasa Manuel Selaja, u tome je takođe igrao pozitivnu ulogu. Istorija će pamtiti vaše doprinose odnosima Kine i Hondurasa“, ocenio je Si.

Si je naglasio da uspostavljanje diplomatskih odnosa dve zemlje ima dugoročne koristi. „Ambasada Kine u Hondurasu je prošle godine zvanično otvorena, Vi ste poslali članove kabineta na ceremoniju otvaranja ambasade, što je u potpunosti pokazalo veliku pažnju koju poklanjate odnosima sa Kinom. Brojne delegacije novinara i poslovnih ljudi iz Hondurasa su nedavno posetile Kinu, mnogi od njih su izjavili da se kroz posetu korenito promenio njihov doživljaj Kine, pokazujući želju da budu večni prijatelji kineskog naroda“, podsetio je Si.

Kina će odlučno razvijati odnose sa Hondurasom, nepokolebljivo podržavati ekonomski i društveni razvoj u Hondurasu, i želi da razvija prijateljstvo i partnerstvo sa Hondurasom koje karakterišu međusobno poštovanje, jednakost, uzajamna korist i zajednički razvoj. „Želim da sa vama unapređujemo razvoj bilateralnih odnosa, kako bi se lepa želja dve zemlje za saradnjom pretvorila u opipljivu korist“, naveo je Si Đinping.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track