LUKAŠENKO: Ne daj Bože da se odlučim za nuklearno oružje - NE BIH OKLEVAO!
Foto: EPA-EFE/VLADIMIR ASTAPKOVICH/SPUTNIK/KREMLIN POOL / POOL MANDATORY CREDIT

PREDSEDNIK BELORUSIJE

LUKAŠENKO: Ne daj Bože da se odlučim za nuklearno oružje - NE BIH OKLEVAO!

Planeta -

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko rekao je da neće oklevati da naredi upotrebu ruskog taktičkog nuklearnog oružja u Belorusiji u slučaju agresije na njegovu zemlju.

Ranije ove godine, ruski predsednik Vladimir Putin najavio je planove za raspoređivanje nuklearnog oružja kratkog dometa u susednoj Belorusiji, ruskom savezniku. Iako je Putin naglasio da će Rusija zadržati kontrolu nad pomenutim naoružanjem, Lukašenkova izjava sugeriše suprotno, navodi AP.

- Ne daj Bože da danas moram da donesem odluku o upotrebi ovog oružja, ali ne bih oklevao u slučaju agresije - rekao je Lukašenko, prenela je beloruska državna agencija BelTA. Ruski zvaničnici još nisu komentarisali Lukašenkove izjave.

Lukašenko je naglasio da je tražio od Putina da postavi rusko nuklearno oružje u Belorusiji i dodao da je takav korak neophodan da bi se sprečila potencijalna agresija.

- Verujem da niko ne bi želeo da se sukobi sa zemljom koja ima takvo oružje. To je oružje odvraćanja - istakao je Lukašenko.

Belorusija, top
foto: Printscreen

Putin će u julu rasporediti nuklearno oružje u Belorusiji

Podsetimo, Putin je u petak najavio svoj plan za razmeštanje taktičkog nuklearnog oružja u Belorusiji od početka jula. Putin je rekao da će pripreme za ključne objekte biti završene 7. i 8. jula, a zatim će početi preseljenje. To je saopšteno nakon sastanka sa predsednikom Belorusije Aleksandrom Lukašenkom, navodi ruska državna novinska agencija TASS.

To bi značilo da će preseljenje početi neposredno pre samita NATO-a u Litvaniji, koja se graniči sa Belorusijom. Samit u litvanskoj prestonici Vilnjusu biće održan 11. i 12. jula.

Zapad je oštro kritikovao ovaj plan

Putin je 25. marta najavio da će prebaciti rusko nuklearno oružje u savezničku zemlju, bivšu sovjetsku republiku Belorusiju. Taj potez opravdava tvrdnjom da Sjedinjene Države godinama imaju nuklearno oružje u evropskim zemljama poput Nemačke.

Zapadni vojni saveznici oštro su kritikovali plan. Krajem maja Lukašenko je rekao da je najavljeno prebacivanje oružja njegovoj zemlji već počelo.

Ako se plan Moskve ostvari, Belorusija će imati nuklearno oružje po prvi put od 1990-ih, pošto ga je dobrovoljno predala nakon raspada Sovjetskog Saveza. Biće raspoređene rakete Iskander, koje mogu biti opremljene nuklearnim bojevim glavama.

Nekoliko beloruskih borbenih aviona takođe je prilagođeno za upotrebu novog naoružanja, navodi TASS.

Kurir.rs/Novosti

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track