PENTAGON NAJAVIO DODATNU POMOĆ UKRAJINI: Do sada izdvojeno čak 40 milijardi evra!
Foto: Profimedia

PENTAGON NAJAVIO DODATNU POMOĆ UKRAJINI: Do sada izdvojeno čak 40 milijardi evra!

Planeta -

Pentagon je danas najavio dodatnu bezbednosnu pomoć Ukrajini kako bi se zadovoljile kritične bezbednosne i odbrambene potrebe.

Ova odluka će biti finansirana korišćenjem predsedničkog ovlašćenja za povlačenje sredstava (PDA), u kojem predsednik može da odobri prenos sredstava i usluga bez odobrenja Kongresa kao reakciju na neki hitan slučaj, što je četrdeseta takva intervencija od avgusta 2021. godine.

Paket pomoći ima za cilj da podrži napore ukrajinske vojske da ponovo preuzme suverenu teritoriju, kao i da pruži podršku vazdušnim odbrambenim snagama u zaštiti vojnika, civila i kritične infrastrukture.

Pomoć u vrednosti oko 325 miliona dolara uključuje artiljeriju, protivoklopne sisteme i dodatnu municiju za nacionalne napredne raketne sisteme zemlja-vazduh (NASAMS), protivvazdušne sisteme Stinger, dodatnu municiju za raketne sisteme visoke pokretljivosti (HIMARS), artiljerijske metke 155 milimetara i 105 milimetara, 15 borbenih vozila Bredli; 10 oklopnih transportera Striker i Javelin, preko 22 miliona komada municije i granata za malokalibarsko oružje i drugu opremu.

Kako se ističe u saopštenju Pentagona, Sjedinjene Američke Države su do sada obezbedile više od 40,7 milijardi dolara pomoći Ukrajini od početka ruske invazije 24. februara 2022. godine.

Kurir.rs/Blic

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track