DRAMA NA NEBU IZNAD SIRIJE: Amerikanci optužuju Ruse: Lete iznad naših baza, moguća eskalacija
Foto: Profimedia

DRAMA NA NEBU IZNAD SIRIJE: Amerikanci optužuju Ruse: Lete iznad naših baza, moguća eskalacija

Planeta -

Američka vojska poslala je dodatne borbene avione na Bliski istok nakon što je optužila Rusiju za nebezbedne aktivnosti na nebu iznad regiona, uključujući i nekoliko incidenata u Siriji.

F-22 raptori iz 94. lovačke eskadrile stigli su iz vazduhoplovne baze Lengli u Virdžiniji, navode iz Centralne komande (CENTCOM), koja nadgleda vojne operacije SAD na Bliskom istoku, u Centralnoj Aziji i delovima Afrike.

Odluka je bila deo "višestrukog prikaza podrške i sposobnosti SAD u svetlu sve nesigurnijeg i neprofesionalnog ponašanja ruskih aviona", naveo je CENTCOM u saopštenju za javnost u sredu.

Zvaničnici Pentagona optužili su Moskvu za nepromišljene letove iznad američkih baza u Siriji poslednjih nedelja, a šef CENTCOM-a, general Majkl Erik Kurila, tvrdi da je došlo do značajnog porasta provokativnih akcija od marta.

U intervjuu za Vol Strit Džurnal u aprilu, general-potpukovnik američkog vazduhoplovstva Aleksus Grinkevič upozorio je da bi porast tenzija mogao da dovede do "pogrešne procene" među ruskim i američkim pilotima koji deluju u Siriji, navodeći da je samo između marta i aprila bilo 60 odvojenih incidenata.

Moskva je na sličan način optužila Vašington za neprofesionalno ponašanje u Siriji. Prošlog meseca, kontraadmiral Oleg Gurinov, zamenik šefa Ruskog centra za pomirenje zaraćenih strana u Siriji, rekao je da su američki ratni avioni nastavili da vrše "grubo kršenje" protokola dekonflikta.

Kurir.rs/Novosti

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track