IZNENAĐENJE U PEKINGU: Si Đinping kaže da se obradovao Bilu Gejtsu i objasnio zašto
Foto: Yin Bogu / Xinhua News / Profimedia

IZNENAĐENJE U PEKINGU: Si Đinping kaže da se obradovao Bilu Gejtsu i objasnio zašto

Planeta -

Kineski predsednik Si Đinping sastao se u Pekingu sa Bilom Gejtsom, osnivačem "Majkrosofta" i jednim od najbogatijih ljudi na svetu.

Sastanak je održan u državnom pansionu Dijajutaj u prestonici Kine, gde državni zvaničnici tradicionalno primaju visoke strane goste.

Kineska državna tekevizija CCTV je prenela da je Si nazvao je Gejtsa starim prijateljem i dodao da se nada da bi zajedno mogli da sprovode aktivnosti koje bi bile korisne i za Kinu i za SAD.

Si je Gejtsu rekao da je vrlo srećan što ga vidi, nakon čega je naveo da je on prvi američki prijatelj s kojim se sastao ove godine.

- Često kažem da temelj kineskih odnosa s Amerikom leži u njenom narodu. Polažem nade u američki narod. S trenutnom globalnom situacijom možemo da sprovodimo različite aktivnosti koje su korisne za naše dve zemlje i narode, aktivnosti od kojih koristi ima celokupno čovečanstvo - poručio je predsednik Kine.

Bil Gejts i Si Đinping
Bil Gejts i Si Đinpingfoto: Pang Xinglei / Xinhua News / Profimedia

Gejts je Siju rekao da je počastvovan što je imao priliku da se sastane s njim.

- Uvek smo vodili sjajne razgovore i danas ćemo da imamo mnogo važnih tema za diskusiju. Bio sam jako razočaran što nisam mogao da dolazim tokom poslednje četiri godine, pa je vrlo uzbudljivo vratiti se (u Peking) - kazao je Gejts.

Xi skor tri godine nije putovao u inostranstvo nakon što je Kina zatvorila svoje granice tokom pandemije koronavirusa, a njegovi međunarodni sastanci od ponovnog otvaranja zemlje uglavnom su bili sa čelnicima drugih država.

(Kurir.rs/CCTV)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja