HLADAN DOČEK ZA AMERIČKOG DIPLOMATU! Blinken u Pekingu imao razgovor od pet i po sati! Još ne zna da li će ga primiti Si Đinping
Foto: Leah Millis/Pool Photo/AP

HLADAN DOČEK ZA AMERIČKOG DIPLOMATU! Blinken u Pekingu imao razgovor od pet i po sati! Još ne zna da li će ga primiti Si Đinping

Planeta -

Američki državni sekretar Entoni Blinken stigao je danas u Peking na sastanke s najvišim kineskim zvaničnicima.

To je, piše Rojters, prva poseta visokopozicioniranog američkog zvaničnika Kini posle pet godina, otkako je bivši američki predsednik Donald Tramp započeo svojevrsni carinski rat s Kinom.

Blinkenova poseta prvobitno je planirana za februar, ali je incident zbog kineskog špijunskog balona koji se pojavio na nebu iznad Amerike odložio tu posetu.

Američkog šefa diplomatije u Pekingu je dočekao kineski ministar spoljnih poslova Ćin Gang. Dvojica zvaničnika su kratko proćaskala i rukovala se pored zastava dve zemlje, a onda su otišli na sastanak iza zatvorenih vrata. Nijedan od njih dvojice nije hteo da komentariše susret i razgovor, koji je trajao oko pet i po sati, a nastavljen je na radnoj večeri.

Iza zatvorenih vrata... Sastanak dve delegacije
Iza zatvorenih vrata... Sastanak dve delegacijefoto: Leah Millis/Pool Photo/AP

- Nadamo se da će ovaj sastanak pomoći da se odnosi Kine i SAD vrate na nivo koji su dva predsednika ugovorila na Baliju - na Tviteru je poručio Hua Čunjing, savetnik kineskog ministra.

Očekuje se da će se Blinken danas sastati s Vang Jijem, direktorom Komisije za spoljne poslove Centralnog komiteta Komunističke partije Kine, a možda i s predsednikom Si Đinpingom.

Kinesko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je uoči dolaska Blinkena da Vašington treba da "poštuje suštinske brige Kine" i da sarađuje s Pekingom.

- SAD moraju da napuste iluziju da se bave Kinom s pozicije snage. Kina i SAD treba da razvijaju odnose zasnovane na međusobnom poštovanju i jednakosti poštujući razlike - navedeno je u saopštenju.

Kurir.rs/Rojters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track