Peskov: Niko ne sme da preti Rusima, osvetićemo se
Foto: EPA/Yuri Kochetkov

Peskov: Niko ne sme da preti Rusima, osvetićemo se

Planeta -

Rusija će kazniti ukrajinske političare koji pozivaju na "ubijanje Rusa", Rusima niko ne sme da preti, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov, prenosi novinar Pavel Zarubin na Telegramu.

Ranije su šef ukrajinske obaveštajne službe Kiril Budanov i drugi ukrajinski zvaničnici doslovno i javno pozivali na "ubijanje Rusa uvek i svuda", podstičući rusofobiju i nasilje na etničkoj osnovi.

Kao prvo, bilo bi dobro da Zapad bilo kako reaguje na ove izjave, ukazao je Peskov. "Parlamenti zapadnih država treba da znaju kome šalju pomoć. Šalju pomoć deklarisanim ubicama, ljudima koji javno govore da žele da ubiju", naglasio je.

"Eto kako govore naši neprijatelji. Moramo da se borimo protiv njih. Niko ne sme da preti Rusima ubistvom. Rusija mora da kazni za ovakve izjave. To ćemo i učiniti", istakao je.

Kiril Budanov je potvrdio da Ukrajina stoji iza napada na različite javne ličnosti Rusije, nagovestivši da je moguće da se slični napadi odigraju u budućnosti.Komentarišući ubistvo Darje Dugine, on je kazao: "Ubijali smo i ubijaćemo Ruse u bilo kojoj tački sveta sve dok Ukrajina u potpunosti ne pobedi".

Savetnik ukrajinskog predsednika Mihail Podoljak je nekoliko puta dopustio sebi javne izlive mržnje prema Rusima. "Ukrajinci mrze Ruse, te ćemo vas goniti uvek i svuda", napisao je ranije na Tviteru.

"'Govor mržnje', uzvikuje Rusija histerično na vanrednoj sednici UN-a. Pa šta? Da, Ukrajina vas mrzi", priznao je savetnik Zelenskog i dalje dodao:

"Da, gonićemo vas. Uvek i svuda. Sa vama nema o čemu da se priča".

Još jedan primer izjava punih mržnje i podsticanja na terorizma je anketa ukrajinske agencije UNIAN na zvaničnom Telegram kanalu o tome ko bi trebalo da bude sledeća žrtva posle Darje Dugine, Vladlena Tatarskog (ubijeni u terorističkim napadima) i Zahara Prilepina (koji je ranjen)", podsetio je ranije stalni predstavnik Rusije pri UN Vasilij Nebenzja.

Međunarodna zajednica do sada nije adekvatno reagovala na pozive za ubijanje.

Reagujući na izjave Budanova, portparol generalnog sekretara UN Stefan Dižarik pozvao je samo da se strane uzdrže od retorike koja "potpaljuje vatru".

Kurir.rs/RT

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track