KITOVI UBICE NE PRESTAJU SA NAPADIMA NA MEDITERANU: Potopili JAHTU od 12 metara za 20 minuta! (VIDEO)
Foto: Profimedia

KITOVI UBICE NE PRESTAJU SA NAPADIMA NA MEDITERANU: Potopili JAHTU od 12 metara za 20 minuta! (VIDEO)

Planeta -

Muškarac koji je plovio od Lisabona do Ibice svojom jahtom je snimio i doživeo nešto zastrašujuće.

Njega je napalo čak osam orki koje su odgrizle deo broda kako bi ga potopile, a to nije prvi napad koji se desio u ovim vodama. Luis Eduardo Alves Lima iz Brazila plovio je od Lisabona do Ibice kada je 4. juna naišao na veličanstvene crno-bele morske životinje.

Prvo se osećao uzbuđeno i telefonom je hteo da zabeleži, kako kaže taj "prelepi trenutak". Ali ubrzo je shvatio da su kitovi ubice gledali na njegovu jahtu kao na metu. Na video snimku koji je Luis podelio na Fejsbuku, on gasi motor i zaustavlja brod blizu Gibraltarskog moreuza.

Na snimku se vide leđna peraja crne boje koja se približavaju njegovom čamcu nazvanom "Halberg-Rasi." Vidi se peraje jedne orke koja se približava i druge koja odlazi ispod prednjeg dela njegovog plovila, dok druge dve idu tačno ispod i dolaze do sredine gde se nalazi kormilo.

Kitovi ubice su slomile Luisovu jahtu dugačku 12 metara za manje od 20 minuta. Luis je rekao da su orke prestale da napadaju, ali su se vratile sat vremena kasnije. "Drugi put je bilo brže jer nisu imale šta drugo da rade jer su već preuzele kormilo", rekao je on za 9 Njuz. "Odmah sam krenuo u Barbate na popravku", rekao je Luis.

Kada se vratio na obalu, postavio je slike svoje jahte da pokaže štetu. Takođe je rekao da veruje da su starije orke učile svoje mlade da napadaju. "Na jednom od mojih video snimaka možete videti kako glavna orka prilazi i napada kormilo sa mladom orkom pored sebe, zatim se povlači i onda mlada orka kreće da napada", dodao je Luis. "To je definitivno bio neki oblik obrazovanja, podučavanja", rekao je.

Luis je rekao da je imao sreće što je pobegao i "inače bi završio u vodi". Sličan napad dogodio se na istom mestu u maju kada se član posade na brodu Mustikuek prisetio da je orka pogodila kormilo i nestala posle 20 minuta. Ovo takođe nije prvi slučaj, niti drugi, već skoro dvadeseti po redu.

Podsetimo, trojac orki napao je čamac u Gibraltarskom moreuzu u maju, oštetivši ga toliko da je ubrzo potonuo. Incident od 4. maja samo je bio jedan od kada su kitovi ubice (Orcinus orca) potopili brod kod obala Portugala i Španije u poslednje tri godine.

Istraživači nisu sigurni zašto orke jure za brodovima. Postoje dve hipoteze kaže Alfredo Lopez, istraživač orki u radnoj grupi Atlantic Orca ( GTOA), koji prati populaciju iberijskih kitova ubica. Jedna je da su kitovi ubice izmislile novi trend, nešto za šta se zna da podpopulacije ovih članova porodice delfina rade. A ono što još može da bude je da su napadi odgovor na loše prošlo iskustvo koje uključuje čamac.

Istraživači su otkrili da orke prvenstveno napadaju kormilo čamaca, ponekad stružući trup zubima. Takvi napadi često pokidaju kormilo, ostavljajući čamac nesposobnim za navigaciju. U tri slučaja životinje su toliko oštetile čamac da je potonuo: u julu 2022. potopile su jedrilicu sa pet ljudi.

Kurir.rs/Mondo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track