ZA SMRT RUSKIH GENERALA ZASLUŽNA NAPREDNA TEHNOLOGIJA!? Istoričar Prišić objasnio šta je mogući UZROK POGIBIJE vojnih starešina
Foto: Kurir TV, Shutterstock, Ilustracija

rat u ukrajini

ZA SMRT RUSKIH GENERALA ZASLUŽNA NAPREDNA TEHNOLOGIJA!? Istoričar Prišić objasnio šta je mogući UZROK POGIBIJE vojnih starešina

Planeta -

"Da ste mi rekli da vojska u 21. veku može da izgubi osam generala u borbi, a možda čak 15, u samo 16 meseci rata, jedva bih vam poverovao", navodi pukovnik Ričard Kemp, bivši oficir i komandant britanske vojske s iskustvom iz BiH, Iraka i Avganistana.

Ukrajinski izvori tvrde da je tokom rata ubijeno 14 ruskih generala, dok su ruski izvori potvrdili četiri smrtna slučaja. Analitičari procenjuju da ovakvi gubici najviših oficira nisu viđeni od drugog svetskog rata. Podsećamo, Ruski general Sergej Gorjačev poginuo je nedavno u Ukrajini.

Smatra se da je smrt Gorjačeva težak udarac za odbranu ruskog predsednika Vladimira Putina od ukrajinske protivofanzive. Gorjačov nije bio samo general, već načelnik štaba 35. kombinovane armije, koja ima ključnu ulogu i odgovorna je za planiranje, koordinaciju i kontrolu operacija na frontu.

O tome ko su ljudi koji "vuku konce" na frontu govorio je u emisiji Pusl Srbije Miloje Prišić istoričar.

puls
foto: Kurir Televizija

- Nisu stradali samo ruski generali nego i druga strana ima velike gubitke u starešinskim kadrovima. Rat u Ukrajini je po svemu specifičan u odnosu na oba svetska rata. Prvi svetski rat je specifičan po pozicionom ratovanju i to je praktično rat vojnika koji su u rovu. Drugi svetski rat je rat tehnike, znatno uznapredovale u odnosu na vreme prvog svetskog rata. Svi ratovi do 2022 su bili takvi da nije neposredno angažovan najviši vojnički kadar tj. komandni kadar.

01:10

ZA SMRT RUSKIH GENERALA ZASLUŽNA NAPREDNA TEHNOLOGIJA!? Istoričar objasnio šta je uzrok pogibije vojnih starešina

- Ovde su očigledno pored velikog broja vojnika prisutne i starešine, ali je tehnika ratovanja izmenjena. Mogućnost savremenigh inovativnih borbenih sredstava je u dobroj meri i veliko iznenađenje i u toku je velika utakmica ko će da proizvede napredniji dron - rekao je Piršić i dodao:

- Sve operacije do 2022 godine imate mali broj oficira koji su istaknut u sam tok borbenih dejstava. Ovo je potpuno druga priča. Savremena borbena sredstva mogu da vas lociraju i ako niste u prvoj borbenoj liniji. Komandni kadar koji se uglavnom nalazi negde u pozadini borbenih dejstava odakle se modeliraju borbe nije, dakle, zaštićen zbog toga što nije u prvim borbenim redovima. Savremenom tehnologijom može se i locirati i uništiti i pozadinska teritorija.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track