OBELODANJENA POSLEDNJA PORUKA BRITANSKOG MILIJARDERA: Prijatelj otkrio šta je napisao! Podmornica poslala signal za pomoć (VIDEO)
Foto: Printscreen, AP

OBELODANJENA POSLEDNJA PORUKA BRITANSKOG MILIJARDERA: Prijatelj otkrio šta je napisao! Podmornica poslala signal za pomoć (VIDEO)

Planeta -

Teri Virts, penzionisani astronaut NASA i prijatelj Britanca Hamiša Hardinga zarobljenog u podmornici koja je nestala u Atlantskom okeanu, otkrio je kako je glasila poslednja SMS koju je dobio od ovog milijardera.

Teri Virts
Teri Virtsfoto: Printscreen

Virts za britansku televiziju ITV naveo da je u poruci pisalo "Hej, mi krećemo sutra, deluje dobro, vreme je bilo loše pa su oni čekali na ovo".

Hamiš Harding
Hamiš Hardingfoto: AP

Harding je tu verovatno mislio na organizatore iz kompanije "Oušngejt ekspedišns" koji su malu podmornicu Titan sa turistima, među kojima je i britanski milijarder, poslali u dubine Atlantika u obilazak olupine Titanika.

Dejli mejl prenosi da je Virts za svog prijatelja kazao da se u prošlosti spuštao u najveće okeanske dubine i da je postavio nekoliko svetskih rekorda.

Harding je postavio Ginisov svetski rekord za najduže vreme provedeno na dnu mora. Bio je to jedan od tri svetska rekorda koja je ovaj 58-godišnjak postigao. Njegov prvi rekord je postavljen 2019. za najbrži obilazak Zemlje preko severnog i južnog pola u poslovnom avionu, a prošle godine Harding je bio i u svemiru.

Nestala podmornica poslala je "signal za pomoć"

Signal za pomoć poslat je iz podmornice Titan, ali vreme komunikacije još nije poznato. Dr Simon Bokal sa Univerziteta u Sautemptonu rekao je da ima "informaciju iz druge ruke" da je primljen signal s nestalog broda.

"Navodno su dobili, a ne znam kada... dobili su hitan ping koji govori da je brod u problemu. Ne znam je li to generiSano automatski ili su ga generiSali ljudi na brodu. Nije poznato kada je poruka poslata", zaključio je Bokal.

Podmornica Titan
Podmornica Titanfoto: ABACA / Abaca Press / Profimedia

U maloj podmornici Titan, pored Hardinga, nalazi se i pakistanski biznismen Šahzada Davud, član upravnog odbora poznatog američkog SETI instituta i njegov sin Sulejman.

Pojavile su se i tvrdnje da je u njoj i Stokton Raš, izvršni direktor i osnivač "Oušngejt ekspedišns", kompanije koja organizuje ove turističke obilaske olupine Titanika, kao i 73-godišnji Francuz Pol-Anri Naržeole, ali BBC navodi da nema nezavisne potvrde koje se tiču ove dve osobe.

(Kurir.rs/Dejli mejl/BBC)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track