POJAVIO SE SNIMAK ČOVEKA KOJI JE BIO U PODMORNICI ZA KOJOM SE TRAGA: "Nema načina da pobegnete odatle, zaključava se spolja" VIDEO
Foto: Printscreen BBC, EPN/Newscom / Newscom / Profimedia

ČVRSTA KAO KAMEN

POJAVIO SE SNIMAK ČOVEKA KOJI JE BIO U PODMORNICI ZA KOJOM SE TRAGA: "Nema načina da pobegnete odatle, zaključava se spolja" VIDEO

Planeta -

Mala podmornica Titan, koja je nestala u Atlantskom okeanu prilikom obilaska olupine Titanika, zaključava se sa spoljne strane i nemoguće je izvući se iz nje bez tuđe pomoći.

To za BBC kaže Dejvid Poug, novinar američke televizije CBS, koji je prošle godine putovao u Titanu, turističkoj podmornici u vlasništvu kompanije "Oušngejt ekspedišns". Procenjuje se da se u toj podmornici, koja je nestala u nedelju, sada nalazi pet osoba koja imaju kiseonika za još oko 70 sati.

Poug je kazao da se nakon ulaska ljudi u Titan podmornica zaptiva sa spoljne strane.

- Ne postoji način da pobegnete odatle, čak i ako sami izromite na površinu. Ne možete da izađete iz podmornice bez osoblja koje je spolja i koje treba da vas pusti napolje - naveo je Poug, koji je podmornicu opisao kao "čvrstu kao kamen".

Poug je objasnio da bi sposobnosti ove podmornice da izroni na površinu bile bez ikakvog značaja ukoliko je podmornica zaglavljena za nešto u dubini ili je oklop probijen i voda kulja unutra.

- Nema nikakve rezerne opcije, nema modula za spasavanje. Dakle, idete do površine ili umirete - objasnio je Poug.

On je kazao da, kada se brod koji služi kao podrška Titanu, nalazi iznad podmornice, moguća je razmena kratkih poruka između njih.

- Jasno je da oni u brodu sada više ne dobijaju odgovor iz podmornice - rekao je američki novinar koji je bio u Titanu.

Podmornica Titan
Podmornica Titanfoto: ABACA / Abaca Press / Profimedia

U toj maloj podmornici nalazi se britanski milijarder Hamiš Harding, kao i pakistanski biznismen Šahzada Davud i njegov sin Sulejman.

Pojavile su se i tvrdnje da je u njoj i Stokton Raš, izvršni direktor i osnivač "Oušngejt ekspedišns", kompanije koja organizuje ove turističke obilaske olupine Titanika, kao i 73-godišnji Francuz Pol-Anri Naržeole, ali BBC navodi da nema nezavisne potvrde koje se tiču ove dve osobe.

(Kurir.rs/BBC)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track