BAJDEN NAŠIROKO O SIJU PA GA NAZVAO I DIKTATOROM: Ispričao i pikantan detalj, zbog čega se predsednik Kine toliko iznervirao
Foto: AP/Susan Walsh

Američki predsednik u razgovoru sa donatorima Demokratske partije

BAJDEN NAŠIROKO O SIJU PA GA NAZVAO I DIKTATOROM: Ispričao i pikantan detalj, zbog čega se predsednik Kine toliko iznervirao

Planeta -

SAN FRANCISKO - Američki predsednik Džozef Bajden ocenio je u razgovoru sa donatorima Demokratske partije u Kaliforniji u prisustvu novinara, da se njegov kineski kolega Si Đinping svrstava u kategoriju "diktatora".

U osvrtu na nedavni slučaj kada su SAD iznad svoje teritorije oborile kineski balon koji je prema američkim vlastima bio špijunski, Bajden je rekao da se predsednik Kine toliko iznervirao kada je balon pun opreme za špijuniranje oboren, zato što nije znao da se tu nalazio.

"To je vrlo neugodno za diktatore kad ne znaju šta se događa", rekao je Bajden i dodao da je kineskom predsedniku bilo neprijatno kada je balon oboren i čak je demantovao da se balon tamo nalazio.

Bajden, koji je u kampanji za reizbor, takođe je rekao prisutnima da ne treba da brinu oko Kine pošto ona ima prave ekonomske teškoće.

"U situaciji smo u kojoj on ponovo želi da uspostavi odnose", rekao je Bajden i dalje govoreći o Si Đinpingu.

On je podsetio da se američki šef diplomatije Entoni Blinken upravo vratio iz Kine i ocenio da je Blinken obavio "dobar posao", ali objasnio da je potrebno vreme kada je reč o popravljanju vrlo napetih odnosa dveju velikih sila.

Rivaliteti Kine i SAD prerasli su u otvorenu diplomatsku krizu sa epizodom s balonom u februaru.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track