ŠTA SU POTPISALI PUTNICI NESTALE PODMORNICE: Već na prvoj strani ugovora SMRT SE POMINJE TRI PUTA, ona tu uvek vreba (FOTO, VIDEO)
Foto: EPN/Newscom / Newscom / Profimedia, Němeček Pavel / ČTK / Profimedia

SVEDOČENJE IZ PRVE RUKE

ŠTA SU POTPISALI PUTNICI NESTALE PODMORNICE: Već na prvoj strani ugovora SMRT SE POMINJE TRI PUTA, ona tu uvek vreba (FOTO, VIDEO)

Planeta -

Majk Rajs (63), producent crtane serije "Simpsonovi", u julu prošle godine spustio se zajedno sa suprugom Deniz do dna Atlantskog okeana do olupine Titanika i to u maloj podmornici koja je sada nestala tokom takve turističke ture.

On je za Njujork post ispričao kakav je ugovor morao da potpiše sa kompanijom "Oušngejt ekspedišn", organizatorom putovanja i vlasnikom nestale podmornice Titan. Tim ugovorom kompanija se u određenim slučajevima odriče odgovornosti za slučaj smrtnog slučaja putnika u podmornici.

Podmornica Titan
Podmornica Titanfoto: ABACA / Abaca Press / Profimedia

- Smrt uvek vreba, uvek vam se mota u mislima. Čak i pre nego što kročite na čamac (koji putnike dovodi do podmornice) postoji dug, dug ugovor o odricanju od (kompanijske) odgovornosti u kojem se smrt pominje tri puta već na prvoj strani - kazao je Rajs američkom listu.

On je rekao da je sa suprugom platio više od 100.000 dolara da bi se spustio do dna okeana i video olupinu Titanika, čuvenog broda koji je potonuo u tim vodama 1912. nakon sudara sa ledenim bregom.

- On je znao da je to veoma opasno - navela je Rajsova supruga.

U nestaloj podmornici, koja je poslednji signal brodu koji ju je pratio poslala u nedelju, sat i 45 minuta nakon zarona, nalaze britanski milijarder Hamiš Harding, pakistanski biznismen Šahzada Davud i njegov 19-godišnji sin Sulejman, francuski istraživač Pol-Anri Narželeo i Stokton Raš, izvršni direktor "Oušngejt ekspedišn".

(Kurir.rs/Njujork post)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja