ZELENSKI PORUČIO: Kontraofanziva ide sporije od željenog, to nije holivudski film, PUTIN SE BOJI upotrebe nuklearnog oružja (FOTO)
Foto: AP Frank Gunn, AP Mikhail Metzel, Shutterstock, Ilustracija

ZELENSKI PORUČIO: Kontraofanziva ide sporije od željenog, to nije holivudski film, PUTIN SE BOJI upotrebe nuklearnog oružja (FOTO)

Planeta -

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski priznao je u izjavi za BBC da je napredak na bojnom polju "sporiji od željenog", nekoliko nedelja od početka ukrajinske kontraofanzive pokrenute sa ciljem vraćanja okupiranih područja.

- Neki ljudi veruju da je ovo holivudski film i očekuju rezultate odmah. Nije. U pitanju su ljudski životi - rekao je Zelenski.

BBC prenosi navode ukrajinskih snaga da su u okviru kontraofanzive do sada uspele da povrate osam sela u Zaporoškoj oblasti na jugu i Donjeckoj oblasti na istoku zemlje. Navodi se da je Zelenski ocenio da kontraofanziva ne ide lako jer su ruske snage minirale 200.000 kvadratnih kilometara ukrajinske teritorije.

- Šta god bi neki hteli, uključujući pokušaje pritiska na nas, uz dužno poštovanje, mi ćemo napredovati na bojnom polju onako kako smatramo da je najbolje - poručio je Zelenski.

On je ponovio da postoji potreba da Ukrajina dobije bezbednosne garancije od NATO, ali i dodao da je Kijevu krajnji cilj članstvo u NATO.

Zelenski je komentarisao i premeštanje ruskog taktičkog nuklearnog oružja u Belorusiju i upozorenje koje je izrekao američki predsednik Džo Bajden da postoji stvarna pretnja da ruski predsednik Vladimir Putin upotrebi nuklearno oružje.

- Putin je za nas opasan od 2014., kada je okupirao našu prvu teritoriju. On će govoriti o upotrebi nuklearnog oružja, mislim da nije spreman da to učini jer se boji za sopstveni život, koji mnogo voli. Ali, ne postoji način na koji bih to mogao sa sigurnošću da kažem, pogotovo o osobi koja nema veze sa stvarnošću, koja je u 21. veku pokrenula rat punog obima protiv svog suseda - naveo je Putin.

(Kurir.rs/BBC)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track