DELOVI PRONAĐENI NA DNU PRIPADAJU NESTALOM TITANU! Ekspert za spasavanje otkrio nove detalje potrage DESILO SE NEŠTO KATASTROFALNO
Foto: Kip Evans / Alamy / Profimedia

tuga

DELOVI PRONAĐENI NA DNU PRIPADAJU NESTALOM TITANU! Ekspert za spasavanje otkrio nove detalje potrage DESILO SE NEŠTO KATASTROFALNO

Planeta -

Robotizovana podmornica na daljinsko upravljanje (ROV) pronašla je ram za sletanje i poklopac nestale podmornice "Titan" na dnu Atlantskog okeana.

To tvrdi stručnjak uključen u potragu i dodaje da krhotine ukazuju na to da je podmornica pretrpela "katastrofalnu imploziju" koja je odnela živote svih pet putnika.

Ekspert za spasavanje i prijatelj dvojice muškaraca zarobljenih u podmornici Dejvid Mirns rekao je za Skaj njuz da je dobio poruku na Vacapu od nekoga ko je "direktno povezan" sa brodovima uključenim u potragu i da mu je potvrđeno da su pronađeni delovi sa podmornice.

- To je veoma nekonvencionalna podmornica. Taj zadnji poklopac je taj njen šiljati kraj, a okvir za sletanje je taj mali okvir na kome leži. Tako da to potvrđuje da je to podmornica - navodi Mirns.

Navodi da putnici verovatno nisu ni shvatili šta se dešava.

- Polje krhotina implicira da je došlo do raspada podmornice. Znamo da su izgubili komunikaciju na oko 3.300 metara dubine… Tako da to zaista ukazuje na najgori scenario, a to je katastrofalan kvar odnosno implozija. Jedina spasonosna milost je to da je smrt nastupila u milisekundama i putnici nisu znali šta se dešava - dodao je Mirns koji je poznavao britanskog milijardera Hamiša Hardinga i francuskog pilota podmornice Pola-Anrija Naržeola koji su bili na putovanju.

Američka obalska straža, podsetimo, objavila je danas na Tviteru da je "polje krhotina" pronađeno u četvrtak kod olupine "Titanika" i dodala da stručnjaci tek treba da analiziraju delove da bi utvrdili da li pripadaju nestaloj podmornici.

Mala turistička podmornica poslednji signal matičnom brodu, podsetimo, poslala je u nedelju sat i 45 minuta nakon zarona.

U njoj se nalaze britanski milijarder Hamiš Harding, pakistanski biznismen Šahzada Davud i njegov 19-godišnji sin Sulejman, francuski istraživač Pol-Anri Narželeo i Stokton Raš, izvršni direktor "Oušngejt ekspedišn", kompanije koja je organizovala ovu turističku turu.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track