TVORAC JEZIVOG ORUŽJA ZA MASOVNO UNIŠTENJE PRONAĐEN MRTAV U MOSKVI: Nuklearni fizičar se pre smrti IZVINIO PORODICI
Foto: EPA / Yuri Kochetkov / Pool

istraga

TVORAC JEZIVOG ORUŽJA ZA MASOVNO UNIŠTENJE PRONAĐEN MRTAV U MOSKVI: Nuklearni fizičar se pre smrti IZVINIO PORODICI

Planeta -

Nuklearni fizičar koji je učestvovao u stvaranju prve hidrogenske bombe u nekadašnjem SSSR-u pronađen je mrtav u svom stanu u Moskvi.

Grigorij Klinišov (92) navodno je ostavio oproštajnu poruku u kojoj se izvinio porodici i priznao da nije mogao da se nosi sa zdravstvenim problemima i gubitkom supruge, prenose nezvanično ruski mediji pozivajući se na neimenovane izvore u policiji.

Za sada nije poznato da li je naučnik koji je pronađen mrtav još nešto napisao u oproštajnoj poruci.

Vest o njegovoj smrti pojavila se usred povećane zabrinutosti za nuklearnu katastrofu u Ukrajini i upozorenja ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog koji je danas optužio Moskvu da planira da sabotira najveću evropsku atomsku elektranu i oslobodi radijaciju.

Klinišova je navodno pronašla njegova ćerka (67) obešenog u stanu koji su njih dvoje delili.

Komersant navodi da su istražitelji pokrenuli istragu o njegovoj smrti iako već smatraju da je to verovatno samoubistvo.

Klinišov je rođen 1930. godine. Razvio je različite vrste termonuklearnih punjenja za bombe nove generacije pored svoje uloge u stvaranju dvostepene termonuklearne bombe poznate kao RDS-37.

Sovjetska bomba RDS-37, snage tri megatone, prvi put je testirana u novembru 1955. na poligonu u Kazahstanu, a razvijena je kao odgovor na testiranje prve hidrogenske bombe u SAD.

Desetine meštana povređeno je kad je udarni talas od eksplozije zahvatio susedna sela.

(Kurir.rs/Daily best/Foto:Ilustracija)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track